Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Planta care înflorește o dată la trei ani. „Mă zăpăcea!”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-un sat din Sibiu au înflorit tuberozele, iar în weekend localnicii sărbătoresc aceste flori cu parfum amețitor.

Așa că sunteți așteptați pentru a vă plimba prin grădini, dar și pentru a gusta din bunătăți săsești. Și, nu departe de acest loc, puteți petrece câteva zile colindând pădurile și ascultând greierii.

Capricioase şi delicate, tuberozele înfloresc o dată la trei ani. Saşii povesteau că pot suci minţile fetelor tinere şi nu le lăsau pe copile să se plimbe seara printre ele.

Eleonora Costea: „Când veneam să ud în grădină! Ce mirosea! Aici mă zăpăcea!"

În Hoghilag, mai bine de 20 de familii cultivă aceste flori cu parfum îmbietor. Şi îi aşteaptă pe curioşi pentru a le dezvălui câteva dintre secrete.

Citește și
Ambrozie
Planta care poate provoca probleme de sănătate, dar și financiare. Trebuie distrusă

Marian Stroilă, cultivator de tuberoze: „Aceste tuberoze ajung majoritatea la Bucureşti. Ei sunt cei mai mari iubitori de tuberoze."

Tuberoza a fost adusă în Europa din Mexic. La noi, saşii nu lăsau pe nimeni să le fure meseria. Localnicii care au lucrat în grădinile lor povestesc că erau controlaţi la plecare, ca nu cumva să ia vreun pui de floare.

Elisabeta Deac, cultivator de tuberoze: „Un saș de pe Dâlma ne-o dat nişte pui mai mari. Și atunci i-a zis lui soțu: „Mă, băiete, îţi dau un bulgăre de aur. Depinde cum ştii să-l foloseşti!"

La doar cinci kilometri de tărâmul tuberozelor se află satul Prod, cu nici 150 de suflete, dar extrem de primitor.

Coralia Kabai, administrator camping: „Doritorii care ne calcă pragul se pot duce prin pădurile noastre frumoase, fie călare, fie cu trăsura."

În zonă există un camping, unde găsiţi şi mici cabane. O noapte de cazare costa două sute de lei.

Turistă străină: „Locul ăsta e unul foarte liniştit, iar în sat am impresia că timpul se opreşte în loc."

Doritorii se pot caza şi în fosta casa parohială din sat.

Tânără: „O zonă în care eşti mai aproape de sufletul tău, de gândurile tale."

Bărbat: „Cu o atmosferă cu adevărat medievală. Cu tradițiile acestea care s-au împletit, tradiţia germană, tradiţia românească."

Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag: „Avem acestă arhitectură fantastică, aceste case săseşti minunate, aceste suri săseşti."

În acest weekend, întreaga comunitate va sărbători Noaptea Tuberozelor. La acest mic festival puteţi asculta muzica de fanfara săsească, aveţi ocazia să vă răsfăţaţi cu bunătăţi locale şi, evident, să vizitaţi grădinile cu tuberoze în floare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult