Peripețiile prin care trec turiștii, pe pârtie, ca să meargă la toaletă: „În pădure e loc”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe multe pârtii, unde se adună o mulțime de oameni, toaletele lipsesc cu desăvârșire.
Pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, miile de turişti care ajung zilnic în staţiune au la dispozite o singură toaletă publică, în clădirea telecabinei.
Ca să ajungă însă la ea, oamenii sunt nevoiţi să treacă mai întâi de mulţimea care aşteaptă să urce în instalaţiile pe cablu - aşa că mulţi abandonează.
„Pardon, pardon. Îmi daţi voie?” „Unde mergeţi?” „La toaletă!” „Păi numai aici e?” Da!” „Păi uite câtă lume o să deranjaţi!” „Asta e, n-am ce să fac! Mai era şi în pădure loc!”
Proprietarul unei terase a adus în zonă doua cabine ecologice. Una este însă încuiată, iar cealaltă, din cauza numărului mare de turişti, este imposibil de utilizat.
Reporter: „Dar... e plină!” Turist: „Zilele trecute a fost şi mai plină, a fost până aici!” Reporter: „Nu se putea folosi?” Turist: „Nu!"
În lipsa altor opţiuni oferite de administratorii pârtiilor, unii turişti caută refugiu în natură.
Turist: „Pădurea e mare. Nu te vede nimeni!"
Alţii intră în baruri şi restaurante, însă trebuie să comande neapărat ceva.
Turist: „Servesc o cafea şi mă duc şi la toaletă.” Reporter: „Vă costă cam mult toaleta, înseamnă. ” Turist: „Asta e!”
Reporter: „Şi dumneavostră aţi consumat ceva ca să ajungeţi la toaletă?” Turist: „Da. Musai, musai!"
Turist: „9 lei un vin fiert, e ceva, nu? Doar ca să ajungi la toaletă.” Reporter: „Ar trebui să existe toalete publice?” Turist: „Şi eu cred... mai ales că e foarte aglomerat."
Pârtia Bradul din Poiană este în admnistrarea Primăriei Braşov, iar amenajarea toaletelor publice în zonă intră în responsabilitatea instituţiei.
Deşi turiştii se plâng ca nu au unde să meargă, reprezentanţii primăriei îi contrazic. Susţin că pot găsi 32 de toalete într-un centru de agrement construit de Primărie. Problema este că acest centru nu este deschis tot timpul.
Reporter: „Ce facem când centrul este închis, spre exemplu lunea?”
Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: „Atunci putem utiliza toaletele de la agenţii economici. Fiecare agent economic decide în ce condiţii permite accesul spre toalete. Fie pune o taxă, fie trebuie să îţi comanzi o cafea.”
La Predeal , în schimb, administraţia locală i-a obligat pe cei cu afaceri lângă pârtie să le permită necondiţionat turiştilor accesul la toaletele din interior. Primăria a amenajat , în plus, o toaletă publică unde intrarea este doi lei. Necazul este ca turiştii nu ştiu de ea.
Turist: „Undeva, mai sus, aici pe pârtie, este o toaletă, dar la fluxul de turişti ar trebui amenajate mult mai multe."
Pe pârtiile din alte ţări, această problemă nu există. În Austria şi Elveţia, de pildă, cabanele, restaurantele şi terasele au toaletele deschise publicului la orice oră.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: turisti , brasov , partie , statiuni montane
Dată publicare: 08-01-2019 19:09