Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Paște 2019 în Bucovina. Cum sunt atrași turiștii într-un sat unic în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei care nu și-au făcut încă planuri pentru vacanța de Paște pot merge în satul muzeu din Bucovina. Casele cu modele preluate de pe costumele populare au ajuns cunoscute în întreaga lume.

Aşa se explică de ce localitatea Ciocăneşti este vizitată anual de mii de turiști străini și români. Succesul i-a făcut pe oameni să înțeleagă potențialul zonei.

Ciocăneşti a intrat pe harta turismului după 2004 când a devenit muzeu în aer liber.

10 ani mai târziu a fost desemnat "Satul cultural al României", pentru că în final să figureze într-un top 10 al celor mai colorate destinaţii europene. Toate acestea au dus la o creştere a numărului de vizitatori. De pildă, pentru vacanţă de Paşte, gradul de ocupare în pensiuni este de aproximativ 80 la sută.

Câr costă vacanța de Paște la Ciocănești

Marilena Niculiță, director Muzeul Ouălor Încondeiate Ciocăneşti: "Sunt multe puncte de atracţie pentru turişti. Este un muzeu care găzduieşte o colecţie de ouă încondeiate cu o vechime între 40 şi 100 de ani. Sunt 1800 de exemplare în această colecţie."

Citește și
Cum s-au distrat turiștii la munte în ciuda ploii
Cum s-au distrat turiștii la munte în ciuda ploii

Într-o perioadă în care multe localităţi sunt mutilate de tablă, inox şi geamuri tip termopan, sub ochii indiferenţi ai primarilor, în Ciocăneşti, oamenii au păstrat, ajutaţi şi de autorităţi, vechea arhitectura.

Aici nimeni nu are voie să construiască după bunul plac. "Puii", aşa cum sunt numite motivele populare de pe faţadele caselor, au făcut din localitate un loc cu iz de secol XIX.

Primăria le da premii şi materialele necesare celor care îşi ornează casele, fie că este vorba de construcţii noi sau mai vechi. Inclusiv poliţia şi şcoală sunt clădiri...unicat.

Radu Ciocan, primar Ciocăneşti: "În momentul de faţă cam 70 la sută din case sunt împodobite cu motive naţionale care se găsesc doar aici."

Preţurile pentru pachetele de Paşte variază între 600 şi 1200 de lei pentru patru zile. Gheorghe Țăranu, proprietar pensiune: "În ajun, când ajung turiştii, ne gândim să mergem împreună cu ei în noaptea de Înviere la bisericile din zonă, iar a doua zi le pregătim o masă festivă. Avem în program să facem o demonstraţie de încondeiat ouă. În altă zi vom face plimbare cu caleașca trasă de cai pe munte."

Liliana Arseniuc, proprietar pensiune: "Avem obligatoriu miel făcut la ceaun. Dacă alţii nu o să prefere mielul, putem să le oferim altceva, cum ar fi tochitura traditioanala, păstrăv pe care putem să îl facem în mai multe feluri."

Viorica Istrate, proprietar pensiune: "Turiştii aleg să vină la noi pentru că avem camere pregătite în stil tradiţional, bătrânesc. Aşa cum era pe timpuri."

Localnicii au însă o nemulţumire. Drumul istoric de legătura dintre Bucovina şi Maramureş, pe traseul căruia se afla şi Ciocăneşti nu a mai fost reparat de zeci de ani.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult