Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Palatul Principilor din Transilvania și-a deschis în premieră ușile pentru public. Clădirea, veche de peste șase secole

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vă invităm la Palatul Principilor din Transilvania, care și-a deschis în premieră ușile pentru public. Clădirea, veche de peste șase secole, și-a recăpătat strălucirea de odinioară după lucrări de reabilitare, ce au durat cinci ani.

S-au cheltuit mai bine de 5,5 milioane de euro - bani europeni și de la bugetul local.

Acum, curioșii sunt așteptați să descopere bijuteria arhitecturală. Până la sfârșitul lunii, intrarea este gratuită.

În 1996, 2002 și 2020 s-au găsit bucăți de ceramică în palat, făcute de mâinile habanilor, fără șabloane, pictate direct și arse în cuptoarele noastre. De la noi, mulți s-au inspirat în Transilvania să folosească smalțul alb și florile în ceramică.

Palatul Principilor din Cetatea Alba Carolina a fost cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania, dupa cum spun specialiștii. Clădirea îmbină stilurile gotic, renascentist și baroc, iar acum, odată readusă la viață, și-a deschis larg ușile pentru curioși.

Citește și
Palatul CEC
Palatul CEC, unul dintre simbolurile Bucureștiului. Istoric și curiozități despre emblematica clădire de pe Calea Victoriei

Costina, vizitatoare: ”Renovarea a ieșit foarte bine, este de excepție, picturile s-au păstrat, s-au recondiționat în stare foarte, foarte bună, culori foarte vii și povestea în sine este una excepțională, merită să vii să vizitezi.”

Vizitatorii pot admira si o primă expoziție, care ilustrează perioade istorice importante, dar şi transformările prin care a trecut Palatul de-a lungul timpului. Rareș, vizitator: ”E foarte frumos, așteptam de ceva vreme să se deschidă, așteptam să văd perioadele cu voievozi istoria Transilvaniei în general. E o surpriză plăcută să vezi atâta îndemânare în urmă cu zeci, sute de ani.” Ștefan, vizitator: ”Mă bucur că am prins un moment să vin și să văd, mi se pare ceva fastuos, ceva plin de istorie, plăcut.”

Palatul a fost vreme de 150 de ani reședința principilor Transilvaniei. După ce teritoriul a devenit parte a Imperiului Habsburgic, clădirea a fost transformata in cazarmă. În 2009, autoritățile locale au recuperat edificiul ce aparținea Armatei și l-au reabilitat.

Gabriel Izdrăilă, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei: "Picturile sunt majoritatea din secolul XVIII, secolul XIX chiar aici este reședința principilor Transilvaniei de la 1541 încoace, este locul în care a stat și Mihai Viteazul în urma intrării lui în Alba Iulia.” Palatul poate fi vizitat de marți până duminică.

Oaspeții vor fi insotiti de un ghid și accesul va fi permis grupurilor de cel mult 15 persoane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult