Cel mai puțin cunoscut palat al familiei Brătianu. Comoara ascunsă situată la doi pași de Piața Romană
Clădirea poate trece neobservată din cauza străzii înguste pe care a fost construită, dar, la o privire mai atentă, iese în evidență frumusețea ei rafinată.
În prezent, Palatul Brătianu este sediul Fundației Culturale Ion I. Brătianu și găzduiește numeroase evenimente culturale, precum lansări de carte, expoziții de pictură sau de sculptură. Iată câteva detalii inedite despre această superbă clădire, pe lângă care mulți trec fără să-și ridice privirea.
O capodoperă în stil Art NouveauPalatul Brătianu a fost construit în anul 1896 pentru familia Carlova, abia în 1924 ajungând în proprietatea lui Constantin Bebe Brătianu, care a cumpărat clădirea împreună cu sora sa, Florica Algiu. Cei doi erau copiii generalului Constantin I. Brătianu, de profesie cartograf și geodez, vărul prim-ministrului liberal Ion C. Brătianu, scrie Life and Style.
Construcția a fost realizată după planurile concepute de faimosul arhitect român Ion N. Socolescu. Stilul acestuia este caracterizat de o îmbinare armonioasă, unitară, a elementelor neoromânești cu influențe Art Nouveau, aflate în mare vogă în perioada respectivă. Această inedită combinație se regăsește și în construcția clădirii care avea să devină Palatul Brătianu.
Inițial, clădirea avea două intrări, una din strada Visarion și una din Bulevardul Lascăr Catargiu. Aceasta din urmă a dispărut în momentul în care în curtea complexului a fost ridicată o altă casă, blocând astfel accesul, la scurt timp după Primul Război Mondial. Din această cauză, fațada principală a palatului, care este și cea mai frumoasă, nu poate fi admirată în prezent din stradă.
Naționalizat și folosit pentru interogatorii ale SecuritățiiDupă venirea la putere a comuniștilor, în anii 1950, Palatul Brătianu a fost naționalizat, la fel ca alte imobile similare aparținând elitei liberale. Clădirea a devenit astfel sediul Comitetului de partid pentru raionul 1, iar în numeroasele camere fără geamuri de la subsol erau interogați și torturați oponenți ai regimului. Inclusiv actualul proprietar, Ion I. Brătianu, moștenitorul palatului, a fost interogat aici de Securitate când avea doar 14 ani.
Ulterior, în perioada 1984-2006, în clădire a funcționat Centrul Național de Homeopatie și Acupunctură. În prezent, palatul a fost retrocedat moștenitorului Ion I. Brătianu, care l-a transformat în sediu al fundației ce-i poartă numele. Cu această ocazie, au fost puse la dispoziția publicului o bogată colecție, care include tablouri, fotografii, documente și fragmente din corespondența de epocă a familiei Brătianu.
Palatul nu este deschis publicului pentru vizitare, dar aici sunt organizate diferite evenimente culturale, ocazie cu care poate fi admirat.