Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orășel din nordul Islandei, ”sufocat” de turiști. ”Mii de oameni ajung într-un sat cu sute de locuitori”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai multe locuri din lume devin victime ale turismului de masă. Nu vorbim doar despre destinaţii precum Veneţia sau Barcelona, care se plâng că sunt asfixiate de turişti, ci şi despre localităţi mici, până de curând rupte de lume.

De pildă, într-un orăşel cu nici 3.000 de locuitori din Islanda acostează zilnic mai multe vase de croazieră cu mii de oaspeţi la bord.

Isafjordur este un orășel izolat din nord-vestul Islandei. Turiştii nu prea ajung acolo pe uscat, iar până acum un deceniu nu ajungeau în zonă mai mult de zece vase de croazieră pe an. Însă lucrurile s-au schimbat. În această vară au acostat o sută de ambarcaţiuni, iar anul viitor vor fi şi mai multe, cred autorităţile.

Gudmundur Kristjansson, şeful portului: "Majoritatea vaselor de croazieră vin dimineaţa devreme. De la 5.30, 6 dimineaţa până la 7 sunt deja ancorate în port. Şi în fiecare zi, când oamenii din Isafjordur se trezesc să se ducă la lucru, văd alt vas în port."

Pentru bugetul oraşului, ba chiar şi al micilor întreprinzători, valurile de turişti sunt mană cerească. În cele câteva ore cât stau în zonă, miile de oaspeţi fac cumpărături şi mănâncă, aşa că mare parte din populaţie trăieşte acum de pe urma câştigurilor aduse de ei.

Citește și
pisica
O pisică din Norvegia a ajuns, din greșeală, în Islanda. Cu ce a "călătorit"

"Cumpără tot felul de lucruri. O mulţime de căciuli şi mănuşi. Şi bineînţeles pulovere vindem foarte multe", spune un comerciant.

Dar acest lucru nu îi împiedică pe localnici să se simtă ca nişte exponate. Un sondaj recent arată că ar vrea să-i împiedice pe turişti să se plimbe prin grădinile şi pe proprietăţile lor.

"Când locuiam aici în oraş, mi se întâmpla să mă trezesc dimineaţa, să mă duc în sufragerie în lenjerie de corp şi să găsesc turişti în faţa casei făcând poze", se plânge un localnic.

Chiar şi turiştii îi înţeleg într-o oarecare măsură pe localnici.

"Pot să înţeleg de ce Islanda are probleme cu atât de mulţi turişti. Când un vas de croazieră cu 5.000 de oameni vine într-un sat cu câteva sute de oameni, e o problemă pentru ei. Dar e grozav pentru finanţele lor", spune un turist.

Pentru al şaptelea an consecutiv, Islanda înregistrează o creştere de 20 la sută a numărului de vizitatori. 2,6 milioane de oameni au vizitat această ţară anul trecut, faţă de numai şase sute de mii, de pildă, în 2011.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult