O stradă unică în România și-ar putea recăpăta farmecul. Artera e îngustă și concurează cu "Strada Sforii" din Brașov
Your browser doesn't support HTML5 video.
Artera pietonală e îngustă și concurează cu "Strada Sforii" din Brașov. A fost loc de filmare pentru mai multe producții cinematografice, de-a lungul anilor. Cum cele mai multe clădiri de-o parte și de alta a străzii sunt lăsate de izbeliște, comunitatea grecilor din Constanța, dar și alți localnici, au decis să pună mână de la mână pentru a cumpăra materialele necesare renovării.
Îngustă și tocită de vreme și de vremuri, Strada Vântului face notă separată în peisajul orașului de la malul mării. E străjuită de case cu personalitate, ridicate începând cu secolul al 19-lea.
Strada Vântului din Constanța este o arteră pietonală unică, are doar 2 metri lățime. Acum arată neîngrijită din cauza clădirilor care se află într-o stare avansată de degradare.
Femeie: "Ca și amintire mie îmi provoacă nostalgie plăcută, dar sigur arată deteriorat".
Femeie: "Am un câine pe care îl plimb, e adevărat, mai trec pe aici, dar mă uit unde calc."
Anton Antoniadis – președintele comunității Elene din Constanța: „Uitați-vă la străduța asta, faceți comparație cu orice străduță de genul ăsta din Europa, orice oraș de lângă mare care respiră aer sărat din Europa asta, această străduță e o frumusețe sau scuze va fi o frumusețe cu efortul nostru”.
Scriitorul danez Hans Christian Andersen ar fi menționat această străduță într-una dintre operele sale, spun localnicii. Iar scene din două producții cinematografice au fost filmate aici. Este vorba despre Thrillerul SF "What happened to Monday" și filmul românesc "Inimi cicatrizate". Pe vremea bunicilor, străduța era limita dintre cartierul grecesc și cel armenesc din Constanța.
Diana Slav – ghid turistic: ”Eu aduc și turiștii români tocmai ca să arătăm că avem această poveste și place tuturor, iar turiștilor străini eu având și foarte mulți din latura aceasta fotografi că sunt fascinați de potențialul pe care îl are această străduță pentru că evident comparația se va face cu Grecia și cu Italia”.
Inclusiv cele două clădiri puse pe lista monumentelor istorice sunt într-o stradă avansată de degradare. Tencuiala a căzut, iar pereții sunt desenați cu graffiti.
Ionuț Rusu – viceprimarul Constanței: „Să punem la dispoziție toată infrastructura să vedem cum îi putem ajuta din punct de vedere legal și să și încadrăm aceasta într-un alt proiect mult mai mare de înfrumusețare a orașului Constanța, începând cu zona veche”.
Dintre cele 6 clădiri aflate în paragină, două au fost propuse pentru reabilitare, dar nu se știe când ar putea începe renovarea.
Patru aparțin administrației locale, iar două sunt proprietate mixtă.