Misterul mâinii uriașe din Deșertul Atacama. Testele făcute de NASA în zonă
Galerie foto
Construcția se află în cel mai arid deșert din lume, exceptându-le pe cele din zonele polare, iar priveliștea poate fi asemănată cu suprafața planetei Marte.
De asemenea, deșertul a fost folosit de cei de la NASA pentru a testa mașinile concepute special pentru a cerceta suprafața planetei Marte. Zona este vizitată și de surferii care vor să încerce un „alt tip de valuri” - dunele de nisip, iar seara este o atracție pentru astronomii care vor să analizeze constelațiile, potrivit CNN.
Cum se ajungeAceastă operă de artă este situată la 75 de kilometri de orașul Antofagasta, pe autostrada Panamericană. Cei care vor să o viziteze o pot lua fie pe Ruta 26, fie pe Ruta 28, conectându-se la Ruta 5, unde se află monumentul. Este construită la o altitudine de 1.100 de metri deasupra nivelului mării. De-a lungul călătoriei prin deșert, vizitatorii pot confunda sculptura cu un miraj. Însă, mâna care iese din nisip, având o formă ce dă impresia că este o cerere de ajutor, este reală.
Cum a apărut „Mâna”
Potrivit CNN, „Mâna Deșertului” a fost realizată de sculptorul chilian Mario Irarrázabal, câștigătorul a numeroase premii și a fost finanțată de o organizație locală. A fost construită în 1992 din beton și fier.
Sculptorul, care a studiat în Statele Unite și care s-a întors în Chile pentru a-și dedica viața sculpturii, a fost rugat de cetățeni să creeze un monument pentru Atacama. Astfel, el a construit „Mâna Deșertului”. Monumentul înalt de 11 metri pare a fi un element SF, însă se consideră că este un simbol al ideilor contrastante care ne arată cât de mici și neajutorați sunt oamenii. Irarrazabal a folosit înfățișarea umană pentru a exprima emoții precum singurătatea, suferința și tortura. Aceasta arată ca și cum o mână a unui om uriaș a fost îngropată în urma unei furtuni de nisip și este o adevărată atracție turistică. În ultimii ani, sculptura a devenit foarte populară, după ce mai mulți ghizi turistici au inclus-o în traseul lor.
„Este un reper important pentru vizitatorii noștri, mai ales pentru cei care aleg să călătorească prin America Latină și nu doar din punct de vedere cultural, ci și vizual”, a declarat Harry Hastings, fondatorul unei agenții de turism. În ciuda numeroaselor indicatoare care avertizează turiștii să nu deterioreze monumentul, localnicii trebuie să îl curețe de cel puțin două ori pe an, din cauza că este vandalizat.
„Mâna” are perecheUn lucru mai puțin cunoscut este faptul că ”Mâna” are perchea sa. Este asemănarea unei alta, care se află în Uruguay, fiind construită cu un deceniu mai devreme decât cea din Deșertul Atacama. Cea de-a doua se află în Punta del Este, în apropiere de Marea Atlanticului și pare că se ridică din nisipul de pe plajă, relatează CNN.