Minunile naturii din Buzău. De la vulcanii noroioși, la singura colecție de chihlimbar din țară
Your browser doesn't support HTML5 video.
La aproximativ 150 de kilometri de București se află Vulcanii Noroioși, unici în Europa prin dimensiunile reduse.
Tot în Buzău, în pădurile din zona localității Măgura, găsim Mănăstirea Ciolanu - cel mai mare așezământ monahal din județ.
Acolo, în urmă câteva decenii, era organizată cea mai cunoscută tabără de sculptură în aer liber din țară. În urma artiștilor au rămas peste 250 de creații pe care doritorii le pot admira în voie.
Iar Valea Buzăului poate fi o alternativă pentru Valea Prahovei, sufocată de turiști, nevoiți să îndure de fiecare dată traficul de coșmar.
Peisajul selenar de la Vulcanii Noroioși atrage numeroși turiști, dornici să vadă cu ochii lor această minune a naturii. Cei care pornesc la drum cu rulota găsesc în zonă un loc pentru campare.
Claudia Dumitrescu, administrator: "Campingul nostru este dotat zic eu cam cu tot ce trebuie, apă caldă, wi-fi, mașină de spălat, un preț pentru o campare de o zi este 50 de lei cu apă și curent”.
Drumurile distruse din Buzău, singurul impediment
În apropiere se află Mănăstirea Ciolanu. Iar la câțiva pași de zidurile chiliilor se ascund 256 de sculpturi în piatră, care au prins formă în perioada 1970-1985.
Atunci, în cea mai cunoscută tabără de sculptură din țară, și-au dat întâlnire 163 de artiști plastici. Și au lăsat în urmă un adevărat muzeu în aer liber.
Turist: "E foarte frumos, te scoate în natură. În loc să mergi la un restaurant, la o terasă, la o cafenea, asta te relaxează de 20 de ori mai mult”.
Turist: "Am venit din Ploiești și am vizitat tabăra de sculptură, Monteoru și Mănăstirea Ciolanu”.
Oaspeții pot înnopta la pensiuni ridicate departe de agitația urbană.
Ionuț George, recepționer: "De vizitat în jurul nostru aveți schitul de la Cetățuia, unde faceți 10 minute de mers pe jos, barajul de la Siriu este în drum spre DN 10, în drum spre baraj puteți accesa și herghelia de la Cislău".
Din ofertă nu lipsesc mesele îmbelșugate.
"Un alt preparat din zona noastră, cârnații de Pleșcoi și pastrama de oaie".
Urcând pe Drumul Național 10, în Munții Buzaului veți găsi singura colecție de chihlimbar din țară.
Diana Gavrilă, muzeograf: "Printre obiectele de podoabe și pepitele de chihlimbar se numără și câteva piese deosebite, precum o piesă în greutate de 1.840 de grame, ca și un valoros set de podoabe presupunând o pereche de cercei, pandantiv și inel oferit de autoritățile județene Elenei Ceaușescu cu ocazia vizitei făcute la Buzău în anul 1987”.
Muzeul din localitatea Colți a fost modernizat anul trecut.
"Prin descrierea unei mișcări în sens semicircular pe monitorul vitrinei smart determinăm învârtirea discului pe care se află piesa aceea".
Din păcate, șoselele nu reprezintă un motiv de mândrie.
Turist: "Ar trebui reparate un pic drumurile, anumite drumuri sunt mai distruse așa și ar trebui adus ceva mai mult turism prin promovare".
Autoritățile județene promit schimbări la acest capitol.