Locul din Europa în care o locuință costă trei euro. Cum arată casele scoase la vânzare de Primărie | FOTO
Galerie foto
În timp ce unele orașe s-au luptat să găsească cumpărători pentru clădirile abandonate, altele s-au bucurat de gloria vânzărilor de succes.
După ce a înregistrat o cerere uriașă a vânzărilor de locuințe în 2019 și 2021, Sambuca di Sicilia se pregătește să scoată noi proprietăți la vânzare, de data aceasta cu prețul de pornire de trei euro.
„Vrem doar să clarificăm faptul că, prin numerotarea acestor loturi, vor urma probabil mai multe vânzări în anii următori. Străinii se înghesuie să cumpere casele noastre, a fost un succes până acum”, a declarat pentru CNN primarul nou ales Giuseppe Cacioppo.
Cacioppo îi încurajează pe potențialii cumpărători care se îndreaptă spre regiune să facă o vizită în oraș și să verifice cele aproximativ 12 case puse la vânzare.
„Momentul este perfect. Turiștii și cumpărătorii interesați care călătoresc în prezent în Italia și cei care plănuiesc o călătorie în primăvară și vară pot veni să arunce o privire”, spune el.
Potrivit primarului, casele disponibile, situate în vechiul cartier Saracen, sunt la fel de „stabile din punct de vedere structural ca și cele vândute până acum”, dar au nevoie de o reamenajare.
Sambuca a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume în 2019, când CNN a anunțat că scoate la vânzare 16 locuințe pentru un euro. Doi ani mai târziu, orașul a oferit un al doilea lot de locuințe pentru doi euro.
Vânzarea, care a atras clienți din toată lumea, a ajutat la revigorarea economiei locale cu un aflux de 20 de milioane de euro. Aceasta include cifra de afaceri din noile pensiuni, noile magazine care s-au deschis în oraș și contractele cu constructori, arhitecți, topografi, designeri de interior și notari.
„Cele două loturi de case, deținute de primărie, au revitalizat sectorul imobiliar privat. Oamenii care s-au grăbit să pună mâna pe una la licitație, dar care nu au reușit să ajungă la final, au cumpărat în schimb o casă ieftină. Până în prezent, au fost vândute 250 de case", spune Cacioppo.
Alte orașe italiene depopulate, cum ar fi satul medieval Patrica, situat la sud de Roma, au încercat să lanseze programe similare, dar nu au avut același succes răsunător.
Autoritățile din Sambuca au intrat în posesia caselor abandonate din oraș după ce un cutremur a lovit Valea Belice din împrejurimi în 1969. Dezastrul natural i-a făcut pe localnici să fugă, lăsând în urmă casele goale.
„Guvernul Romei de atunci a aprobat o lege specifică pentru renașterea Sambuca, care a acordat primăriei dreptul de proprietate asupra caselor abandonate, astfel încât putem dispune de acestea așa cum dorim, fără a exista agenții intermediare”, spune Cacioppo.
Acest lucru înseamnă că procesul de vânzare este mult mai rapid, deoarece autoritățile locale nu trebuie să țină legătura între proprietari și cumpărători.
Locuințele oferite de această dată constau în case individuale, cu două sau trei camere de 50 până la 80 de metri pătrați, construite cu pietre aurii-maronii și repartizate pe unul sau trei etaje.
Multe dintre ele au balcoane din fier forjat spre alei pietruite și terase panoramice, precum și uși originale din lemn vechi vopsite în verde, cu arcade și ferestre decorate. Cele aflate în cele mai bune condiții au mici curți interioare. Majoritatea au nevoie de reparații urgente și sunt pline de obiecte uitate și de mormane de mobilă stricată și prăfuită.
În funcție de starea proprietății, restructurările încep de obicei de la 30.000 de euro pentru o simplă transformare, dar pot ajunge la peste 200.000 de euro, dacă cumpărătorii intenționează să transforme casa într-un refugiu de lux.