Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Insula care este înghițită de mare „puțin câte puțin”. 300 de familii se mută deja pe continent

Aproximativ 300 de familii care locuiesc pe o mică insulă pe coasta Mării Caraibelor din Panama se pregătesc pentru o schimbare dramatică.

Generații de Gunas, care au crescut pe Gardi Sugdub într-o viață dedicată mării și turismului, vor renunța la locuințele lor de la micuța insulă pentru a locui pe continent.

Așadar, insula este deja înghițită de apele Mării Caraibelor „puțin câte puțin”, iar experții spun că această „consecință directă a schimbărilor climatice” va afecta toate comunitățile de coastă în viitorul apropiat.

Gunas din Gardi Sugdub este prima dintre cele 63 de comunități de pe coastele Caraibelor și Pacificului din Panama pe care oficialii guvernamentali și oamenii de știință se așteaptă să fie forțați să le relocheze din cauza creșterii nivelului mării în următoarele decenii.

„Suntem puțin triști, pentru că vom lăsa în urmă casele pe care le-am cunoscut toată viața, relația cu marea, unde pescuim, unde ne scăldăm și unde vin turiștii, dar marea scufundă insula puțin câte puțin”, a declarat Nadín Morales, în vârstă de 24 de ani, care s-a pregătit să se mute împreună cu mama, unchiul și prietenul ei.

Citește și
cutremur, seismograf
Cutremur puternic, urmat de 12 replici, raportat vineri. Ce magnitudine a avut și unde a lovit
Unii rămân pe insulă

Un oficial din cadrul Ministerului locuințelor din Panama a declarat că unii oameni au decis să rămână pe insulă până când nu vor mai fi în siguranță, fără a dezvălui un număr anume. Autoritățile nu îi vor forța să plece, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului pentru a discuta problema, informează Euronews.

Gardi Sugdub este una dintre cele aproximativ 50 de insule populate din arhipelagul teritoriului Guna Yala. Are doar 366 de metri lungime și 137 de metri lățime. De sus, este aproximativ un oval înțepător înconjurat de zeci de docuri scurte unde locuitorii își leagă bărci.

În fiecare an, mai ales când vânturile puternice ridică marea în noiembrie și decembrie, apa umple străzile și intră în case. Schimbările climatice nu conduc doar la creșterea nivelului mării, ci și la încălzirea oceanelor, generând astfel furtuni mai puternice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult