Gogoși grecești, baclavale turcești și kurtos unguresc. Festival interetnic în Ploiești
Your browser doesn't support HTML5 video.
Organizatorii evenimentului și-au propus să promoveze unitatea în diversitate, iar o mulțime de curioși au venit să asiste la "alfabetul conviețuirii".
Ruși lipoveni, greci, polonezi, italieni sau tătari, mai exact, 18 minoriati și-au purtat cu mândrie veșmintele tradiționale prin tot orașul.
Natalia Noimă, Uniunea Rușilor Lipoveni din România: ”Pe noi, rușii lipoveni, ne reprezintă în primul rând religia pentru care am venit în pribegie și am ajuns pe meleagurile românești, pe noi ne avantajează tradițiile obiceiurile noastre, costumele noastre frumoase.”
Gogoșile grecești, baclavale, kurtos unguresc, cafeaua fiartă pe nisip încins și plăcintele sârbești au atras atenția multor pofticioși.
Radosavliev Deianca: ”Avem plăcinte din astea pe plită, care sunt cu varză, cașcaval și șuncă, carne urdă și mărar și clătite, 70 de feluri de clătite.”
Organizatorii evenimentului susțin că așa își păstrează tradițiile vii și vor să dovedească că poate există unitate în diversitate.
Amet Aledin, subsecretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice: "În primul rând ne interesează ca aceste tradiții să nu piară, pentru că până la urmă existența unei comunități se bazează pe câteva elemente esențiale și este vorba de limba maternă, este vorba de tradiție și este vorba de cultură și astfel de acte artistice".
Dragoș Gabriel Zisopol, organizator, Uniunea Elena din România: "A învăța este esența vieții și cultura este vârful de lance care cucerește, dar nu doare niciodată. De la greci nu aveți nimic mai mult de învățat decât învățăm și noi ca cetățeni români de la toți ceilalți…să fim împreună."
800 de artiști vor cânta și dansa în aceste zile pe scena festivalului interetnic.