Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fonduri disponibile, interes scăzut. Antreprenorii nu investesc în turismul balnear, deși interesul este mare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Chiar dacă există bani pentru dezvoltarea turismul balnear, antreprenorii nu se înghesuie să depună proiecte.  

15 milioane de lei a alocat în acest an ministerul Economiei pentru extinderea și modernizarea unităților de cazare, restaurantelor sau centrelor de tratament.

Firmele nu s-au arătat interesate, ori nu îndeplinesc criteriile pentru a obține finanțarea. În stațiunea Lacu Sărat din Brăila, cunoscută pentru nămolul sapropelic terapeutic, multe clădiri sunt în stare avansată de degradare.

Cele mai multe investiții începute în anii '90 în stațiunea Lacu Sărat au fost abandonate și unele au ajuns să arate deplorabil. Adevărați copaci au început să crească printre ziduri.

Doar vârstnicii care vin prin case de pensii, cu bilete de tratament, mai țin stațiunea în viață.

Citește și
hotel
Cât costă acum, în vacanța de Rusalii, o noapte de cazare la hotel de 3 stele în Mamaia, în regim all inclusive

Cuplu: „S-ar putea investi mai mult. Nu vedeți hotelul ăsta de când este în paragină? Și nu se mișcă nimic".

Nicio firmă nu s-a înscris pentru a primi finanțare din partea autorităților centrale.

Marinel Toma, administratorul unor unități de cazare: „Eu așa ceva n-am știut. Mi-ar folosi, într-adevăr. Echipament de bucătărie, dotarea cu perdele, draperii, televizore, echipamente, calculatoare".

Potrivit schemei, Guvernul oferă o finanțare de 50% din valoarea proiectului, iar antreprenorii trebuie să vină cu partea lor de bani. Unii spun că nu-i au, iar alții nu sunt admiși.

Nicoleta Cârjilă, directorul economic al unui complex hotelier: „Nu am aplicat pentru această schemă de finanțare deoarece aceasta se adresează întreprinderilor mici și mijlocii".

Fondurile pot fi accesate doar de întreprinderile din stațiunile balneare și balneoclimatice recunoscute prin hotărâre de Guvern. Oficial, nu toate acest locuri au titlul de stațiune. Este și cazul Băilor Șugaș, din județul Covasna.

Toth-Birtan Csaba, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe: „Băile Sugaș este dotată cu toate cele bune de la natură, sunt ape minerale, sunt gaze benefice, dar nu asta e profilul pe care vrem să îl dezvoltăm”.

Autoritățile locale vizează doar activitățile sportive și de agrement. Totuși, aici vin zilnic oameni pentru terapia cu mofeta.

Până acum, doar 11 din cele 15 milioane de lei puse la bătaie de Guvern au fost solicitate de companii, așa că Ministerul Economiei a prelungit termenul de depunere a proiectelor până pe 15 iulie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult