Festival despre istorie. Soldaţi romani şi gladiatori au "invadat" localitatea Calugăreni
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pasionaţii de istorie au avut parte de o adevarată călătorie în timp.
Pe lângă personajele din epoca romană, curoşii au avut ocazia să descopere întreaga viaţă a romanilor şi chiar să guste din mâncărurile cu care se hrăneau soldaţii.
Soldații legiunilor romane împreună cu de soțiile lor, gladiatori și arcași au luat cu asalt ulițele satului Călugăreni din județul Mureș. Aceștia au mărșăluit, încercând să recreeze atmosfera imperiului român. În acest sat, arheologii Muzeului Județean au descoperit un castru al soldaților romani.
Soos Zoltan, director Muzeul Județean Mureș: "Aceste castre auxiliare găzduiau 500 de soldați plus familiile lor, în jurul acestor au fost 2000 de oameni" .
Figuranții au venit din mai multe zone din țară, pentru a face demonstrații ca în urmă cu aproape două milenii.
Fugurant: "În antichitate existau și neamuri unde și femeile luptau cot la cot cu bărbații".
Pasionații de istorie vin special pentru parade și pentru a vedea cum se trăia de fapt în epoca de care sunt fascinați: "Este un eveniment excepțional în zona noastră să vedem o asemenea manifestare, evenimentul este important pentru oameni că să cunoască trecutul istoric, pentru asta am venit".
Curioșii au avut parte și de o călătorie culinară. Reprezentanții muzeului, ajutați de voluntari, au pregătit și bucate după rețetele originale descoperite.
Emilianus, bucătar; "Nu avea un regim alimentar bazat pe cărnuri, pe proteine, brânză, lintea și fasoalea era în meniul soldaților români".
"Lintea era o mâncare care se găsea adesea în meniul de zi cu zi al soldaților"
Turist: "Am gustat din toate foarte bune, ceva telemea cu busuioc și țelină”.
Panczel Szilamer, director festival: "Dorim să promovăm situl, dar și cultură și civilizația romană, care nu era numai despre bătălii, dar și o viață și cultură care s-a dezvoltat și a reușit să influențeze și omul de azi "
Această a fost cea de a cincea ediție al festivalului roman, organizat la Călugăreni.