Mersul trenurilor din perioada lui Ceauşescu a ajuns la muzeu. De ce era foarte căutat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ghidurile turistice, hărţile şi mersul trenurilor nu se mai regăsesc de mult în bagajele de vacanţă. Toate au fost înlocuite cu aplicaţii pentru telefoanele mobile şi pentru tablete. Cei care vor să afle cum se descurcau turiştii înainte de 1989 pot vizita expoziţia "Vacanţe şi concedii în perioada comunistă" deschisă la muzeul judeţean din Buzău.
În anii 70, litoralul românesc rivaliza cu cele mai importante destinaţii de vacanţă din Europa. În staţiunile de la Marea Neagră, unii mergeau cu cortul, dar mulţi se cazau şi la hoteluri.
În acea vreme, cărţile importante pentru vacanţe erau mersurilor trenurilor şi harta rutieră. Câteva exemplare rare - păstrate de nostalgici - au fost expuse la Muzeul Judeţean din Buzău.
Daniel Costache, director Muzeul Județean Buzău: "Mersul trenurilor care trebuia reînnoit în fiecare an în luna mai pentru că atunci apărea, ghid al unităţilor ONT şi cu puţină şansă multe pliante din zonele unde vrei să mergi să îţi petreci vacanţă."
În expoziţia "Vacanţe şi concedii în perioada comunistă" sunt expuse peste 700 de obiecte: de la corturi, mese şi scaune de vacanţă, până la aparate radio.
Femeie: "Luai bilete cu un an înainte acum luăm cu câteva luni şi te asigurai de transport ori cu maşina, ori cu trenul."
Reporter: "Mersul trenurilor era un ghid?
Femeie: "Da, cu siguranţă pentru că nu toată lumea mergea pe vremea tinereţii mele cu maşinile şi mergeam cu trenul."
Anii au trecut, iar tehnologia a schimbat şi modul în care turiştii ţin legătura cu cei rămaşi acasă.
Hărţile şi ghidurile turistice au fost date aşadar uitării. Totuşi, străinii, în schimb, preferă să îmbine informaţiile găsite pe internet cu cele din broşuri.
Turist: "Vreau să merg undeva şi înainte de a mă duce vreau să ştiu ce pot să fac şi ce este interesant de văzut".
Potrivit autorităţilor din turism, 80% din rezervări se fac acum pe internet.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 11-07-2018 17:49