Experiență inedită în inima Munților Țarcu. Cât costă un tur de safari în pădurile unde trăiesc zimbri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt câteva zeci de animale acolo, care trăiesc în sălbăticie și pot fi observate în mediul lor natural.
Dincolo de experiență, locul oferă peisaje extraordinare, ce nu pot fi uitate ușor, la fel cum nu poate fi trecută cu vederea ospitaliatea oamenilor din zonă şi nici bucatele pregătite de ei.
Aventura începe din localitatea Armeniș, de unde sunteți preluați de ghizi. O bucată din drumul forestier se parcurge cu mașina, apoi urcușul continuă pe jos.
Peisajul este spectaculos, iar ghizii vă arată cum să luaţi urma celui mai mare mamifer din Europa. Veți realiza pe unde au trecut zimbri după bucățile de scoarță roase sau urmele de copite din pământ.
Matei Miculescu, ghid WWF: "Am reușit să găsim primele urme proaspete de zimbri. Aici vedem cum au mâncat scoarța copacilor. Zimbrii mănâncă destul de multă scoartă de copac, face parte din dieta lor, este foarte importantă pentru ei."
În prezent, în Munții Țarcu trăiesc aproximativ 90 de zimbrii.
La poalele muntelui, vă așteaptă o experiență culinară specifică zonei. Vedeta este balmoșul la ceaun.
În zonă puteți înnopta în corturi safari confortabile, în natură sau în casele localnicilor.
Un exemplu este căsuța MuMA Hut, o construcție din lemn și materiale naturale, care vă așteaptă cu o priveliște spectaculoasă.
Oana Mondoc, WWF România: "Este o căsuță care face parte din We Wilder Village Campus, un nume pe care l-am dat noi inițiativelor multiple care s-au dezoltat în jurul reîntoarcerii zimbrilor în natură."
Pe lângă arhitecți, și localnicii au lucrat la construirea acesteia. Iar muma Ana, de la care se inspiră numele casei, i-a ajutat.
Ana: "Mi-e drag că îmi deschide și mie cineva ușa și îmi dă și mie bună ziua."
Anul acesta vor fi construite încă patru astfel de căsuțe și un spatiu de coworking. Turiștii străini sau români care poposesc în zonă pot să ia acasă produsele pregătite de localnici.
Dosia Vela: "Dulceață cu ardei iute, avem dulceață de gogonele, aici avem un bulion cu roșii de la noi din grădină, adică cu paradais, că noi le zicem paradais, dulceață de afine.”
Un tur de safari de până la cinci zile costă între 200 și 600 de euro. Prețul include transportul, cazarea și mese îmbelșugate. 90 la sută din bani ajung în comunitatea locală, iar 10 la sută, în fondul de conservare a naturii.
Din fericire, România este una dintre cele nouă țări europene unde pot fi văzuți zimbri sălbatici. Vorbim despre o specie care a fost la un moment dat în pericol să dispară, așa că s-au făcut eforturi ca numărul animalelor să crească. Acum, în țară avem aproape 150 de exemplare care pot fi observate în trei zone muntoase, însă cea mai mare populație este cea din Munții Țarcu.
Zimbrii au fost aduși din rezervații europene, în ani diferiți, iar apoi, lăsați să trăiască liberi. Numărul lor este cu siguranță în creștere, pentru că au început să apară tot mai mulți pui născuți în sălbăticie.