Este vremea colindelor. Obiceiuri vechi de sute de ani prin satele românești
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe Valea Bârgăului, în prima zi de Crăciun, după ce oamenii ies din biserica, un grup de colindători îmbrăcăți în straie populare merg din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domului.
Și sunt primiți cu multă bucurie de gospodinele care s-au pregătit cu bunătăți.
"Puneți mâna măi flăcăi și sunați din zurgălăi și strigați cu toțiii haaaaaaaaiiiiiii."
În Bistrița Bârgăului, de sute de ani, tinerii sunt întâmpinați cu cozonaci, țuică și plăcinte. Colindătorii sunt însoțiți de preoți, care binecuvântează mesele bogate.
Sabina Basinas, gazdă: "Noi primim colindătorii cu mere nuci și covrigi, așa e obiceiul aici la noi în Bistrița Bragaului. După ce se termină slujba, oamenii se strâng într-o casă unde vine preotul și binecuvântează masa."
Mariana Condrea, colindător: "În ziua de Crăciun, oamenii care sunt mai primitori, mai gazde, mai cu frică de Dumnezeu, cheamă și preoții să binecuvânteze masa, iar cei care au colindat îi invită la masa de Crăciun. Pe Valea Bârgăului se colindă, se urează sărbători fericite și încă se păstrează tradițiile."
În alt colț al țării, în zona Muscelului de Nord, încă se mai păstrează o tradiție veche de Crăciun: Brezaia. Tinerii se organizează în cete și pornesc la colindat, alături de un personaj cu cioc și solzi, care plescăie și joacă pe ulițe.
În vremurile de demult, Brezaia era colindul recoltelor bogate.
Așa cum magii i-au adus daruri pruncului Iisus, Brezaia aducea vești despre starea recoltelor de anul viitor. Dacă sunt vizitați de Brezaie, gospodării vor avea culturi bogate și animale sănătoase în bătătură.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 25-12-2017 17:36