Ecoturism în România. Turiștii nu mai caută cazare de lux, ci povești deosebite
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă în urmă cu câțiva ani preferau să stea departe de proprietar, acum mulți vor să-l cunoască și să-i afle povestea de viață.
Când gazda este o persoană interesantă, are casă plină de oaspeți, care nu mai cer condiții de lux la cazare.
Anca își însoțește oaspeții în plimbarea lor prin pădure. Pe drum le spune de ce s-a hotărât să se stabilească la țară. La 43 de ani a lăsat job-ul într-o mare companie de construcții și a creat un sat de vacanță la Sibiel.
Turiștii sunt primiți ca prieteni. Vin curioși să afle cum pot lua viața de la capăt, într-un mediu nou, și stau la povești cu gazda până târziu în noapte.
Gazda: ”Eu o simt așa, ca pe o mamă a tuturor musafirilor. Sigur e pe sufletul meu așa o experiență”.
Cei care nu mai au rude la țară se bucură de întâlnirea cu tanti Maria din Alma Vii. Are 69 de ani și împreună cu soțul ei Liviu au cumpărat o casă săsească pentru musafiri.
Maria Ganea, gazdă: ”Când îi vezi că vin și râd și mănâncă tot, e cea mai mare staisfacție.”
În urmă cu câțiva ani, turiștii evitau întâlnirea cu gazda. Acum, tot mai mulți vor să îl cunoască pe omul care îi primește în casă și să afle cât mai multe despre comunitatea locală.
Cristian Cismaru, ghid în turism: „Când ajungi într-un sat unde ai o gazdă, lumea te salută, deja devii cineva, începi să ai un rol social, ești un oaspete dorit și atunci nevoia asta de conectare cu oaspețîi și gazdele se înâmplă mult mai ușor într-un sat.”
Poveștile unei gazde pot înlocui, de multe ori, luxul cazării, iar oamenii sunt dispuși să plătească mult pentru ele.
Nu e de mirare că prețurile au crescut în domeniul ecoturismului de calitate. Specialiștii estimează că, la nivel mondial, această piață se va dubla în următorii 5 ani.