Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Diferențele dintre schi și snowboarding, în opinia experților

Your browser doesn't support HTML5 video.

Schi sau snowboard? Este dilema celor care vor să se apuce de sporturile de iarnă.

Un schior va spune că schiul e un sport mai tehnic şi mai elegant, aşa că are întâietate. Un snowboarder va susţine că placa îi dă mai multă libertate, deci ar fi de preferat.

Instructorii spun însă că orice am alege, preţul lecţiilor şi timpul de învăţare este acelaşi. În plus, şi cheltuiala cu echipamentul este cam la fel de mare.

Schiul are peste 130 de ani vechime în ţara noastră, iar primele competiţii de amatori s-au desfăşurat pe la 1900, în Poiana Braşov. Cu aşa istorie, e firesc să aibă mulţi adepţi.

Reporter: "De ce schi şi nu placă?"

Citește și
partia Cocos
Pârtia ”Cocoș” din Bistrița a fost inaugurată. Simbolul său este un struț

Costin Vârjoghie: "Pentru că schiul este un sport mult mai elegant. Placa o aleg cei care sunt mai zglobii, aşa".

Andrei Dumitrescu: "Schiul e puţin mai complex. Ai două părţi care trebuie să funcţioneze în sincron, iar atunci când înţelegi şi începi să te bucuri de schi, plăcerea e puţin mai mare decât la placă".

Schiul, spun adepţii lui, este mai riguros, iar performanța se obţine mai greu. Placa, în schimb, spun susţinătorii ei, oferă mai multă libertate şi adrenalina.

Sergiu Olteanu: "Schiul e un sport în timp ce snowboardul e un mod de viaţă. E mai liber, e mai free".

Deşi par să semene, cele două sporturi nu au în comun decât pârtia. Poziţia corpului, tehnica virajelor şi alunecarea sunt complet diferite.

Ambele sporturi sunt uşor de învăţat dacă apelaţi la un instructor priceput. Nu există diferenţa de preţ, iar o lecţie de o oră costă între 100 şi 120 de lei, atât la schi cât şi la snowboard.

Cristian Hanzu, instructor de schi: "Durata de învăţare depinde de abilităţile fiecăruia. Undeva între 4-6 ore ar trebui să fie ok să parcurgă o pârtie uşoară singur, să facă viraje, să se oprească şi să folosească teleschiul".

Nici în magazinele de specialitate nu sunt mari diferenţe de preţ între echipamentul de schi şi cel de snowboard.

Anca Deaconescu, reprezentant magazin: "Pentru schi, să zicem la un nivel mediu, 2500 de lei - asta include schiul cu legătura plus beţe şi clăpari, iar pentru placă undeva la 2200, să zicem un 2500 maxim.  Căştile, în medie, 400-500 de lei iar ochelarii undeva la 300 de lei".

La centrele de închiriat apare însă o mică diferenţă între placă şi schiuri.

Mihai Urda, administratorul unui centru de închiriat echipament: "Închirierea la schi este de 50 de lei pe zi, iar la snowboard este de 60 de lei". 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult