Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Delfinariul din Constanța și Peştera Urşilor, afectate de monedele aruncate de turiști

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prostul obicei al turiştilor de a arunca monede în fântâni, ca să aibă noroc, a ajuns, mai nou, până în adâncul pământului. De exemplu, Peştera Urşilor riscă, astfel, să fie distrusă, spun cei care o îngrijesc şi care adună zeci de kilograme de fise.

Suferă şi peştii exotici de la Delfinariul din Constanța, cărora oamenii le lasă bani fără nicio noimă, sperând că aşa o să li se împlinească o dorinţă.

Deşi li se spune la intrarea în peşteră să nu arunce nimic înăuntru, în mod inexplicabil unii dintre turişti lasă în urmă zeci de monede.

Specialiştii spun că, astfel, locul se va distruge.

Cosmin Birău, agent de teren la Parcul Natural Apuseni: „Ce se aruncă în peşteră contribuie la deteriorarea mediului natural al peşterii şi sectorului vizitabil implicit şi, odată cu trecerea timpului, n-o să mai aibă turiştii ceea ce să vadă într-un mod natural şi plăcut cum este acum”.

Citește și
plaja mamaia turisti dizabilitati
Stațiunea din România unde există plaje special amenajate pentru turiștii cu dizabilități

Turist: „N-am înţeles care era ideea, dar se zice că pentru noroc. Un obicei ciudat”.

Miron Goldiș, ghid turistic: „De fiecare dată facem pregătirea, la intrare. Punem punctul pe aruncarea monedelor, nu atingeţi absolut nimic în afară de balustrade”.

Peştera Urşilor este vizitată, în fiecare an, de peste 80.000 de oameni, iar până acum cei care o îngrijesc au adunat zeci de kilograme de monede dinăuntru.

Şi lacul Bâlea din Făgăraş este plin de bani, iar la mănăstirea Caraiman pelerinii au aruncat inclusiv bancnote în iazul cu peşti.

Situaţia este similară şi la Delfinariul din Constanța. Sătui de acest prost obicei, angajaţii au pus un anunţ la intrare în care oamenii sunt informaţi că aruncarea monedelor afectează sănătatea peştilor şi aduce mai degrabă ghinion.

Adrian Bâlbă, director Delfinariu: „Sunt neinformaţi, rău intenţionaţi, fiindcă aceste monede au o suprafaţă depusă de nemetale, neferoase, de aluminiu, cupru. Toate astea sunt toxice pentru peşti. S-au scos două găleţi de bani, găleţi ca lumea de 10 kilograme, care cântăresc 20 de kilograme. Îi dăm muncitorilor care îi adună”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult