De câți bani ai nevoie ca să petreci o săptămână la schi în Dolomiți. „Să vezi chitanțe de 65.000 de euro...”
Your browser doesn't support HTML5 video.
În multe cazuri, prețurile sunt comparabile cu cele de la noi. Doar că la italieni de banii respectivi iubitorii de ski au drum liber pe pârtie fără cozi la parcare sau la telescaun.
Într-un decor montan de poveste, Dolomiții oferă domenii schiabile pentru toate buzunarele. Sub aceeași pălărie turistică, se află în primul rând stațiuni consacrate, cum ar fi Val Gardena, Val di Fassa ori Cortina d’Ampezzo, unde prețurile sunt mai mari.
Dar pârtii se găsesc și în zeci de stațiuni mai mici, sate și comune care s-au dezvoltat armonios din turism și unde tarifele sunt mai scăzute. Se schiază la fel de bine peste tot în Dolomiți, pârtiile sunt la fel de bine întreținute, diferența între stațiunile renumite și cele mai mici apare în general la cazare, masă și servicii conexe.
Tarifele la skipass diferă însă, de la o zonă la alta, în funcție de operatorul domeniului schiabil, dar și de câte pârtii există și ce lungime au. Unele zone au câte 4 skipass-uri diferite, altele au doar câte unul sau două, dar există și un ski pass cu acces general, cu care turistul se poate da peste tot. Acesta e cel mai scump, costă, în medie, 100 de euro pe zi, și undeva la 500 de euro, pe săptămână, prețul oscilând în funcție de perioada din sezon dar și de zilele săptămânii.
Cortina d"Ampezzo, care administrativ este o comună, are în același areal și 3 stațiuni mai mici. Zona Val di Fassa are 4 sate arondate, în timp ce în regiunea Val Gardena găsim 3 microstațiuni montane și toate sunt legate și prin pârtii și prin șosea. În stațiunile consacrate skipass-ul zilnic costă de la 65 la 75 de euro pe zi, în timp ce în cele mai mici, e 50 până la 55 de euro.
Prin urmare, în bugetul unei săptămâni de ski, la cei 350 până la 500 de euro pentru acces la pârtii se adaugă cazarea și masa, iar aici soluțiile sunt nenumărate. La Cortina, de exemplu, pe final de an, tarifele pe noapte sunt ceva mai ridicate.
Dar într-una dintre localitățile satelit, camera de hotel e mai accesibilă - costă 110-140 de euro pe noapte, în oraș urcă la 200-250. Ai strictul necesar, dar și pârtia foarte aproape.
Așadar, alte 700 până la 1.500 de euro pe noapte. Și mâncarea, e în funcție de posibilități – în marile stațiuni se găsesc restaurante cu stele Michelin, unde prânzul și cina trec de 100 de euro, fără băutură, în timp ce în microstațiuni poți mânca la jumătate de preț. Un student italian declară că față de alte locuri de skiat, din peninsulă, i se pare scump.
La bistro-urile aflate sus pe platourile montane, un burger sau o pizza costă între 12 până la 15 euro, iar o apă 2 euro. Așadar, în teorie, cu 1.800 de euro, o persoană poate sta la ski, o săptămână, în Dolomiți. Costurile pot urca însă, dacă e nevoie de echipament. În medie, costă 25 de euro pe zi, închiriatul de skiuri, clăpari și cască, ori pentru placă de snowboard, iar unele domenii schiabile oferă inclusiv îmbrăcăminte, la închiriat, undeva la 70-100 de euro pe zi. Și există și mici vestiare, la 2 euro, zilnic.
Un lucru e gratis, în Dolomiți, indiferent de stațiune – parcările, deloc puține și răspândite peste tot.
Câțiva români veniți de la Arad spun că merită tot efortul financiar, pentru că în Dolomiți se skiază excelent. Oamenii fac comparație cu Muntele Mic, din Caraș Severin, acolo unde afirmă că plătesc o parcare neamenajată corespunzător, ca prin multe stațiuni de la noi, și unde trebuie plătite 2 skipass-uri – unul către primărie și altul către firma care administrează domeniul.
Pentru turiști cu pretenții, în Dolomiți există apartamente la 4 stele, cu bucătărie inclusă, unde o familie va plăti 260 de euro pe noapte.
Aici preferă să vină în general turiști ruși sau arabi, dar și unii oameni de afaceri și chiar politicieni de la noi, susține Vasile, un român care lucrează la hotel. A văzut facturi exorbitante, pentru sejururi cu familia, petrecute la ei de diverși oameni bogați.
Vasile, angajat hotel: „Să vezi chitanțe de 65 de mii de euro...”.
La noi, pretenții mai mari sunt în Poiana Brașov, unde cazarea la 3 stele costă în sezon 120 de euro pe noapte și poate urca până la 300, la 4 stele.
Poiana are 1000 locuri de parcare, o oră costă 3 lei, iar o zi 24 de lei. În Poiana Mică există și o parcare de tipul park & ride, supraetajată, care costă 2,5 lei ora. De acolo oamenii beneficiază de mijloace de transport în comun gratuite până în stațiunea montană. În privința tarifelor de skipass, acestea ajung la 200 de lei, adică 40 de euro pe zi, și 120 de lei pentru un copil. Iar la 10 zile din sezon, există o reducere, fiind 1450 lei pentru adulți, adică undeva la 300 de euro. Echipamentul de ski se închiriază cu 90 de lei, cu o treime mai ieftin ca la italieni.