Cum vor arăta plajele noastre peste trei ani. Proiectul de peste 800 de milioane de euro
Your browser doesn't support HTML5 video.
În ultimii ani, au fost consolidate și lărgite plajele din Mamaia, iar acum le-a venit rândul, celor din Constanța, Agigea și sudul litoralului.
Pe plaja stațiunii Jupiter, ultimele consolidări au fost făcute acum o jumătate de secol, iar de atunci curenții au ros puternic țărmul.
Turist: "Chiar vorbeam când eram acolo în apă, dacă ar fi o plajă aici, cu totul așa, ar fi superb."
Turist: "Îngustă, dar am înțeles că sunt proiecte. Pentru mine, ca turist, o să fie ideal"
Tot litoralul are aceeași problemă, pe care autoritățile se angajează să o rezolve integral în următorii trei ani.
"Mai sunt cele șase loturi: Costinești, Olimp, Jupiter, Balta Mangalia, Saturn și 2 Mai, care sunt în etapa de contractare. Ca termen final pentru tot proiectul avem 31 decembrie 2023"
Nicusor Buzgaru, specialist ABADL Constanța: ”Ne așteptăm, ca parametri generali ai proiectului, ca plajele, toate plajele incluse în proiect să nu aibă o lățime mai mică de 100 de metri."
Plajele nu vor fi doar mai late, ci vor oferi și locuri unde turiștii pot face scuba diving. Vor fi create ecosisteme care să adune vietăți marine astfel încât peisajul subacvatic să fie atractiv.
Nicusor Buzgaru, specialist ABADL Constanța: "Avem un expert care a lucrat la marea barieră de corali din Australia"
Cel mai grav afectată este zona de sud a litoralului, unde, pe o distanță totală de 30 de kilometri se pierde anual aproape un metru de plajă. Aici se va interveni în următorii ani pentru lățirea suprafeței de nisip în stațiunile Costinești, Olimp, Jupiter, Neptun, 2 Mai.
Plajele mai late înseamnă și afaceri profitabile.
Dragoș Răducan, vicepreședinte Federația Patronatelor din Turismul Românesc: "Extinderea plajelor, acest proiect pe care îl așteptăm de 25 de ani, va face ca zona de sud a litoraluui să devină o zonă de excepție pentru petrecerea concediului de vară."
Ciprian Constantinescu, investitor turism: "Numărul de servicii va fi mult mai mare. Vor apărea aquaparcuri. Au apărut deja și, pe ici, pe colo, investotorii se gândesc deja la bazine acoperite, probabil că și durata sezonului se va mari"
Proiectul are o valoare estimată de aproximativ 840 de milioane de euro din care 85% reprezintă fonduri europene.