Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criză în industria HoReCa. Majoritatea hotelurilor mai rezistă doar câteva luni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ajunși cu cuțitul la os, mii de antreprenori din domeniul ospitalității au decis să-și închidă afacerile temporar, dacă nu definitiv.

Unele unități stau cu lacătul pe ușă în așteptarea unor vremuri mai bune, altele sunt scoase la vânzare. Două treimi dintre hoteluri nu vor rezista mai mult de 6 luni în actualele condiții, arată o cercetare recentă.

Datele oferite de registrul comerțului - la solicitarea Știrilor ProTV - sunt îngrijorătoare.

În ultimele 6 luni ale anului trecut au fost radiate aproape 1500 de firme din domeniul HoReCa. Peste 400 și-au suspendat temporar activitatea, iar în jur de 250 au intrat în insolvență. Mii de angajați au rămas astfel pe drumuri.

Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România: „Estimările noastre sunt că 35-40 la sută din angajații noștri s-au pierdut pe parcursul anului 2020, din diverse motive: au plecat din țară, au schimbat domeniul de activitate sau pur și simplu au rămas în șomaj. Acest procent de aproape 40 la sută este extem de mare, poate printre cele mai mari din Europa.”

Citește și
Claudiu Nasui
Ministrul Economiei, despre HoReCa: Când sănătatea românilor nu e în pericol, deschidem tot

Un restaurant din Timișoara s-a închis pentru două luni, în speranța că lucrurile vor reveni la normal. Proprietarii au luat decizia după ce - din cauza restricțiilor sanitare - au pierdut în primul rând clienții străini.

Alexandru Grigoruță, manager restaurant: „Știam când aterizează o aeronavă dintr-o anumită țară la noi în Timișoara. Când iți vine un turist în oraș, el este mai mult predispus să cheltuie, să se simtă bine, poate și cel puțin dublul bugetului pe care un turist român îl lasă.”

Sunt probleme uriașe și la un restaurant din Sibiu. Potrivit administratorului, pierderiile estimate sunt de aproximativ 80 de mii de euro.

Carmen Siminie, administrator restaurant: „Avem foarte multe rate, datorii, abia plătim câteva rate, furnizorii, doar că avem restannțe la gaz, curent, alți furnizori care nu i-am prins în plată, ne chinuim și cu salariile.”

Eugen Iordănescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Sibiu: „Mulți dintre cei mici s-au închis pur și simplu, erau afeceri de familie. S-au închis și cei mijlocii și cei mari, unii au intrat pur și simplu în conservare, e mai greu de cei care erau în chirie și nu s-au înțeles cu proprietarii.”

Și pentru unele hoteluri se caută altă întrebuințare. De pildă, o clădire cu 15 camere din Brașov este scoasă la vânzare.

Cristina Epure, manager Agenție Imobiliară: „Ni se deschide oportunitatea componentei comerciale de genul after school, sediu de firmă, dar și transformarea în regim rezidențial.”

Cătălin Crăciun, agent imobiliar: „În ultimele luni pot să spun că mai mulți proprietari de pensiuni și de astfel de proprietăți turistice ne-au contactat pentru că doresc să-și vândă afacerea. Vor să învestească în altceva, mulți spun de ferme agricole, de alte investiții."

Deși toți spun că își pot ține hotelurile deschise încă o lună, doar două treimi dintre ei spun că ar putea să mai reziste încă 3-4 luni.

Perspectivele pe termen mai lung nu sunt însă pentru foarte mulți. Puțin peste o treime dintre hotelieri își văd afacerile funcționale și în următoarea jumătate de an, iar speranțele lor scad progresiv. Doar 7% dintre hotelierii întrebați spun că ar rezista mai mult de un an.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult