Creșterea uriașă de turiști în Delta Dunării a adus și multe gunoaie în zonă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aruncă în urma munţi de gunoaie sau distrug habitatele în care trăiesc păsările pe care de altfel, le fotografiază. Urme adânci asupra Deltei lasă şi ambarcaţiunile cu motoare puternice, care merg cu viteză pe canalele înguste.
Pe cât este de frumoasă, pe atât de fragilă este Delta Dunării. E o arie protejată, cu reguli stricte, în care skijeturile sunt interzise, iar viteza ambarcaţiunilor nu ar trebui să depăşească 40 de kilometri pe oră. Sunt şi canale înguste, unde limita de viteză este de 5 kilometri pe oră. Regulile sunt încălcate uneori atât de turişti cât şi de unii operatori de turism.
Canalul Letea nu are nici 10 metri lăţime. Într-o singură zi de weekend, comisarii ARBDD, adică Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, au monitorizat peste 120 de ambarcaţiuni.
În Delta Dunării, sunt zone strict protejate unde îşi au casă specii în pericol sau pe cale de dispariţie. Accesul turiştilor este interzis dar – cu ajutorul unor localnici – aceştia ajung aici unde fac plajă, poze sau chiar îşi pun cortul. 6 mii de lei amendă au primit, în august, cei care au campat în zona strict protejată Zacalin Zătoane.
Într-o zonă protejată nu pot fi amplasate coşuri de gunoi. Turiştii ar trebui să îşi strângă mizeria şi să o ducă la cel mai apropiat centru de colectare. Mulţi nu fac asta.
Plajele sălbatice de la Midia, Corbu şi Vadu fac parte şi ele din rezervaţia biosferei deltei dunării. Se aplică aceleaşi reguli. Camparea este interzisă, la fel şi accesul cu maşina. În weekendul de Sfânta Marie au fost în aceste zone numai puţin de 15 mii de turişti şi aproape1.900 de maşini. S-au dat 74 de sancţiuni, în valoare de aproximativ 18 mii de lei.
Oficial, în această vară, în jur de 12 mii de turişti s-au cazat în fiecare weekend în Delta Dunării. Printre ei, şi categorii noi pentru această zonă: corporatiştii şi familiile cu copii.
Dacă ajungeţi în Delta Dunării, trebuie să vă luaţi un permis de acces, care poate fi achiziţionat online sau trimiţând un sms. Pentru o zi este de 5 lei de persoană, pentru 7 zile, 15 lei.