Cetatea din Alba Iulia revine la viață. Ceremonia de schimbare a gărzii a fost reluată după un an
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă ajungeţi în cetatea Alba Carolina la ora 12.00 fix în zilele de vineri, sâmbăta sau duminică vă puteţi bucura de acest ceremonial unic în ţară. Militarii merg la pas prin cetate şi prima oprire o fac la poartă a IV-a.
De aici, garda urmată de caii din corpul de cavalerie, din rasa friziană, porneşte în aplauzele turiştilor impresionaţi de ceea ce văd spre poarta a III-a a cetăţii.
Vasile Herkel, comandantul Gărzii Cetăţii: „Garda cetăţii este formată din comandant, stegar, toboşari, tunari şi infanterişti. Anul acesta, din păcate, nu vom trage cu tunurile. Nouă ne pare bine că garda cetăţii a dat un suflu nou la Alba Iulia." Turiştii şi trecătorii sunt impresionați de ceremonial, care îi trimite parcă în alte vremuri. Turistă: „Nu am mai văzut, de asta am venit aşa dimineaţa la Alba Iulia. Mi-a plăcut foarte mult mai ales că nu ai ocazia să vezi aşa ceva în altă parte, un lucru unic, frumos." Turist: „Este un moment chiar spectaculos și foarte interesant de văzut." Construită în secolul al 18-lea după planurile marchizului Vauban, faimos pentru sistemele sale de fortificaţii, cetatea Alba Carolina a fost ridicată de Habsburgi, după ce i-au alungat pe otomani de la porţile Vienei, pentru a se asigura că aceştia nu vor mai avea vreodată cale liberă spre capitala imperiului. Este cea mai mare cetate din România, cu o lungime a zidurilor ce atinge 12 kilometri.
Ceremonialul de schimbare a gărzii poate fi admirat pe toată perioada sezonului turistic.