Centrul istoric al Brașovului, în pericol. "Este o crimă la adresa trecutului"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Din dorința de a-și spori confortul sau pentru a valorifica pe piața imobiliară clădirile, unii proprietari strică sau modifică multe construcții - adevărate bijuterii.
Asta deși există legi la acest capitol, iar pedepsele pentru cei care le încalcă nu sunt de ignorat.
O clădire din centrul Brașovului arăta cu totul altfel în urmă cu zece ani şi se încadra perfect în arhitectura medievală a zonei. Însă proprietarul a hotărât să o transforme în hotel şi a obţinut aprobare să o înalţe cu două etaje. Dar, până la finalizarea lucrării, a apărut şi al treilea nivel în plus - dintr-o eroare, după cum spune cel care deţine construcţia.
Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov: "Nu i se va elibera acel document pentru a-şi intabula clădirea şi pentru a intra în circuitul civil atâta timp cât nu se încadrează în prevederile autorizaţiei de construire care spune atât înălţimea, numărul de ferestre, cum trebuie să arate clădirea."
Pentru a putea intra în legalitate, proprietarul s-a apucat acum să demoleze tot ceea ce construise în plus.
Din păcate, susţin specialiştii, astfel de situaţii apar tot mai des în zona istorică a Brasovului.
Silvia Demeter, arhitect: "Casa aceea are formă perfectă, şi-a dovedit durabilitatea, este frumoasă aşa cum este, dar nu se pot abţine să nu-şi dorească mai mult şi nu înţeleg că acel mai mult dăunează. Principiul de bază al oraşului nostru a devenit profitul imobiliar. Este un mare pericol."
Schimbarea tâmplăriei originale, izolarea cu polistiren şi acoperişul din tabla sunt lucrări care mutilează definitiv patrimoniul arhitectural al oraşului.
Bela Veres, localnic: "Trebuie să rămână oraşul vechi, cum a fost cândva. De exemplu la case: nu e aceeaşi zugrăveală, unii fac poartă verde, zidurile verzi, alţii roz, alții galben, aiurea, fiecare cum îi taie capul. Nu e bine, nu e logic şi nici frumos."
George Costan, ghid turistic: "Am observat mulţi turişti care au rămas cel puţin nedumeriţi de cât de neglijat pare centrul istoric. Suntem oraş săsesc, dar nu mai avem aproape nimic săsesc pentru că aproape totul este neglijat sau mutilat."
Arhitectura specifică zonei ar putea fi protejată dacă autorităţile locale ar impune acest lucru prin planuri urbanistice.
Allen Coliban, senator de Brașov: "Apreciez că este o crimă la tot ce înseamnă trecutul istoric al Brașovului, la patrimoniul nostru construit. Avem de revizuit toate aceste planuri urbanistice şi, mai mult, trebuie să le şi respectăm pentru că sunt probleme atât la felul în care sunt elaborate aceste planuri, cât şi la respectarea lor."
Cei care nu respecta autorizaţiile de construcţie riscă să fie amendaţi cu până la 100.000 de lei şi se pot alege şi cu dosar penal.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: brasov , arhitectura , centrul istoric
Dată publicare: 14-05-2020 10:01