Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cele două monumente istorice din România care au fost premiate la nivel european. Au fost reintroduse în circuitul turistic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Două monumente din țara noastră au fost premiate la nivel european pentru felul în care au fost restaurate și reintroduse în circuitul turistic.  

În competiție au intrat peste două sute de proiecte din 18 țări. Aflată în centrul orașului Cluj-Napoca, Biserica Sfântul Mihail a fost redeschisă în 2022, după șase ani de renovări. Acolo, specialiștii au descoperit un vechi altar, pavajul original, dar și bucăți din pietrele unor morminte.

Potyó István, cantor, reprezentant al Bisericii Sfântul Mihail din Cluj: „S-au folosit diferite tehnici moderne care atunci când s-a realizat prima restaurare nu au fost posibile".

Și turnul lăcașului de cult, construit în stil neogotic, a trecut printr-o serie de renovări și acum poate fi vizitat de cei dornici să se bucure de o priveliște fascinantă.

Tânăr: „E frumos să vizitezi asta, Clujul e destul de interesant. E drăguț să vezi întregul oraș și să ai o vedere panoramică”.

Citește și
traficant de droguri
România, "gazdă bună" pentru un cunoscut traficant de droguri. Individul și-a condus banda din închisoare, în Chile

Și Biserica Săsească din Alma Vii, județul Sibiu, a fost premiată la aceeași categorie, după aproximativ șapte ani în care s-a lucrat intens pentru restaurare. În ochii juriului a cântărit mult și implicarea comunității locale în tot acest proces complex.

Claudiu Salanță, arhitect-șef al județului Cluj: „Au fost neglijate o perioadă destul de lungă. Cred că aceste premii nu vor face altceva decât să ajute acest demers de a salva cât mai multe monumente istorice".

Cei 26 de câștigători vor fi premiați la Ateneul Român pe 7 octombrie. Până atunci, oamenii pot vota online care dintre monumente merită Marele Premiu, dar și Premiul Publicului - fiecare în valoare de zece mii de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult