Ce fac tinerii de ”Butea Feciorilor”, un obicei transmis din generație în generație
Your browser doesn't support HTML5 video.
Obiceiul numit "Butea Feciorilor", este transmis din generație în generație și este un bun prilej pentru că tinerii aflați în preajma majoratului să invite la bal fetele nemăritate.
Ulițele din Daia Română au răsunat de chiotele feciorilor. Alaiul este format din tineri îmbrăcăți în straie populare moștenite de la stră-străbunici,
Fiecare băiat are rolul lui. Alaiul este condus de un tânăr chipeș care este numit...primar. El adună și banii din care se organizează apoi un bal în această seară.
Băiat: "Mergem să luăm fetele de la gazdă pentru a le invita seara la bal. E un obicei din moși-strămoși pe care încercăm să îl păstrăm în continuare, colindăm tot satul cu muzicanți două zile."
De unde vine însă numele colindătorilor, "Butea Feciorilor"?
Localnică: "Numele de bute vine de la butea de vin în care țăranii toarnă strugurii pentru a face vinul. Primarul cu cei doi crâșmari omenesc cu vin pe toți trecătorii până în data 26, când vin să ceară permisiunea părinților de a veni la petrecere."
Fetele primesc feciorii din bute gătite în costume populare și le oferă prăjituri. Localnicii îi așteaptă pe colindători cu câte un colac special, dar și cu țuică sau vin.
Localnică: "Îmi place că e singură tradiție care mai menține tradiția Craciunlui, bunica m-a ajutat să mă îmbrac cu costumul popular."
"Așa e obiceiul la noi acuma la Crăciun. Se îmbracă fetele fumos, vin feciorii în sat și colindă fetele."
După ce au colindat fiecare uliță, feciorii și fetele, petrec la căminul din localitate.
Băieții care merg cu butea trebuie să rămână la chef până dimineață. Altfel, ceilalți îl pedepsesc într-un mod original: îl leagă cu frânghii de o scară și îl plimbă prin sat.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!