Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât costă să închiriezi o mașină în cele mai frecventate țări din Europa. Prețurile s-au dublat față de ultimii doi ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Recomandare pentru cei ce se pregătesc de vacanță: puneți deoparte o sumă considerabilă dacă vă gândiți să închiriați o mașină.

Tarifele aproape că s-au dublat față de anii de dinaintea pandemiei, iar cheltuiala se adaugă celei făcute pentru combustibil - și ea mai mare. Creșteri semnificative de prețuri sunt în Italia, Spania, Grecia și Portugalia.

Roxana Condrea călătorește frecvent, iar anul aceasta a închiriat un autoturism în trei dintre locurile în care a ajuns.

Ultima oară, în Muntenegru - unde a plătit 50 de euro pe zi pentru mașină. Voia să meargă și în Sardinia, dar când a aflat cât o costă doar autoturismul închiriat, s-a răzgândit.

„Am fost nevoiți să renunțăm la o destinație tocmai din cauza mașinii, costa mai mult decât vacanța în sine închirierea. Închirierea pentru o saptămână ajungea la 900 de euro”, a spus Roxana.

Citește și
Joe Biden și soția sa, evacuați din casa de vacanță după ce un avion privat a fost detectat în apropierea imobilului
Joe Biden și soția sa, evacuați din casa de vacanță după ce un avion privat a fost detectat în apropierea imobilului

Lavinia Petrariu pleacă peste două săptămâni, cu famila şi prietenii, în Grecia - în insula Corfu. Cea mai mare provocare a fost să găsească un preţ decent pentru o mașină de închiriat.

„Am analizat vreo șase oferte. Ne-am orientat către un minivan de 7 locuri, oferta e de 555 euro. Pe aceeași categorie de vehicul am mai întâlnit 770 de euro, în rest de la o mie. Mi se pare un pic mult”, a explicat Lavinia.

Italia, Portugalia, Spania, Grecia și Cipru sunt printre destinațiile cu cele mai mari creșteri de tarife în această vară. Oferta pentru șapte zile, la o mașină clasa economică, sare şi de o mie de euro, în funcție de ţară.

În timpul pandemiei, multe companii de închirieri auto au fost nevoie să vândă o parte din mașini, ca să supraviețuiască. Acum au cerere, dar nu-și pot reface flotele prea ușor.

Nu au nici rezervele financiare necesare, iar producătorii nu le pot livra rapid autoturisme. Situația este valabilă pe toate continentele.

„Prețurile au crescut cu 50 poate chiar 100% la unele mașini. Dar cu toate astea nu mai găsești mașini să închiriezi, asta se întâmplă în foarte multe zone din lume. În insula Hokkaidō din Japonia, de asemenea în Hawaii din Statele Unite”, a declarat un consultat în turism.

Și carburanții au atins cote alarmante, mai ales în țările nordice și Germania. Potrivit ultimei raportări a Comisiei Europene, litrul de benzina costă în Grecia 2,28 euro, iar motorina 1,86. Mult, comparativ cu România, unde prețul mediu al benzinei este de 1,65 euro, iar al motorinei - 1,79.

Turiștii cu experiență folosesc câteva trucuri pentru a salva bani: rezervă mașina cu mult înainte de data călătoriei, uneori împreună cu biletul de avion. Sau închiriază din orașe mici, nu din aeroport și aleg autoturisme fără sistem de navigație, care mărește costul. Mai nou, au apărut aplicații care te ajută să închiriezi mașină de la particulari, la fel cum faci cu cazarea.

Și nu în ultimul rând, țineți seama de diferențele de preț de la o benzinărie la alta: alimentați mai degrabă în apropierea unui supermarket, decât pe autostradă, unde e mai scump.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult