Cât câştigă domnul Ahmadi la târgurile de Crăciun din România. "La mine merge bine"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pregătirile încep însă cu mult înainte, pentru că o mare parte din marfă este făcută manual şi cere migală.
Într-o căsuţă instalată la Târgul de Crăciun din Timişoara se vând flori multicolore, toate făcute din hârtie decupată.
Petronela Resiga: "Acest coşuleţ se realizează în două-trei ore, pe zi, timp de trei zile. Este lucrat din hârtie floristică, se numesc bujori, eu încerc să îl vând cu 80 de lei"
Meşteşugarii încep lucrul de prin octombrie ca să fie siguri că au suficientă marfă. Clienţii caută de toate, de la decoraţiuni din lut, lemn sau sticlă până la obiecte vestimentare.
Andreea Diana Caplea, artist: "Categoriile de preţ încep la noi de la 25 de lei până la 150 "
Narcisa Slimac, comerciant: "A mers bine, dar anul acesta simt că merge foarte bine. Lumea caută din ce în ce mai multe obiecte de Crăciun. Obiectele noastre sunt unice şi asta atrage".
Unul dintre comercianți are un laborator în care face, pe lângă ciocolată de casă, şi prăjituri.
Reza Ahmadi, comerciant: "La mine merge bine, pentru că producem dulciurile, suntem mulţumiţi" Reporter: "Cam cât este profitul după un târg de Crăciun?" Reza Ahmadi, comerciant: "Cam două salarii, trei salarii".
Turta dulce este şi ea în topul căutărilor. Puţini sunt cei care rezistă de pildă în fața căsuţelor frumos împodobite. Costa între 5 şi 50 de lei bucată.
Client: "Acuma plănuim să luăm mai multe chestii. Îs foarte frumoase, tradiţionale. Producerea şi, după aia, ornamentul şi ornarea lor, deci e mult timp, şi totul e hand-made."
Vânzător de turtă dulce: "Se face din miere, bineînţeles miere de la producător, asta-i foarte important, ou, faina şi condimente".
În judeţul Arad înfloreşte la propriu afacerea cu crăciunite. Această familie cultivă aceste plantele de trei generaţii.
Roby Palasthy, florar: "Cultura crăciunitelor începe undeva în august, atunci primim butaşi şi sunt plantaţi. Este o cultură grea până la înroşire. Investiţia porneşte de la 2,5 lei butaşul plus ghiveci pământ ambalaj, toate trebuie cumpărate profitul este undeva la 40-45 la sută".
O crăciuniţă costă de la 10 lei în sus, în funcţie de mărime.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: dulciuri , produse traditionale , targ de craciun
Dată publicare: 07-12-2019 17:59