Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Biserici din Maramureș, vechi de câteva secole, incluse într-un traseu cultural. Proiectul a fost denumit „Drumul binelui”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bisericile din Maramureș, vechi de câteva secole, au fost incluse într-un traseu cultural care îi invită pe turiști să le descopere.

Proiectul numit „Drumul binelui” include opt bisericuțe înscrise în patrimoniul UNESCO, pline de povești despre istoria acestei regiuni fermecătoare din necunoscuta Românie.

Bisericuța din lemn Bârsana, din Maramureșul istoric, a fost ridicată la începutul secolului al 18-lea. Pictura din interior este influențată de stilul gotic.

Marcel Oprișan, preot Bârsana: „Este reprezentată nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Reprezentarea pe care o vedem aici, cu îngerii ce se coboară din ceruri. Pe bolta bisericuței avem scena unde Sfântul Prooroc Ilie este ridicat la cer de către îngeri într-o căruță de foc”.

Evenimentele petrecute în ultimele trei secole pe Valea Izei şi-au lăsat amprenta pe bârnele bisericii din Bârsana, la fel de vechi.

Marcel Oprișan, preot Bârsana: „Este o biserică călătoare, de fiecare dată drumul acesta a fost al binelui, de a fi protejată și de a rămâne pe mai departe”.

Așa se numește și proiectul celor care vor să introducă în circuitul turistic bisericile vechi din Maramureș - "Drumul Binelui".

La aproape 30 de kilometri distanță, la polalele munților Gutâi, se află și bisericuța din lemn din Budești Josani, cu hramul Sântulu Nicolae, din 1643. Acolo se află și câteva obiecte ale legendarului haiduc Pintea Viteazul.

Gheorghe Moldovan, preot Budești: „Avem cămașa de zale și coiful ale viteazului Pintea, care a fost aici în sat și a locuit și el le-a lăsat aici spre păstrare. Avem un candelabru care s-a păstrat din acele vremuri, cel cu lumânări”.

Pe lângă acestea două, încă șase biserici la fel de frumoase au fost incluse în proiectul Drumul Binelui: Biserica de lemn "Sfânta Paraschiva" din Deseşti, Biserica de lemn "Naşterea Fecioarei" din Ieud Deal, Biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli" din Plopiş, Biserica de lemn "Sfânta Paraschiva" din Poienile Izei, Biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Rogoz, Biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli" Șurdești.

Localnicii se mândresc cu ele și îi invită pe turiști să le viziteze, ca să afle poveștile acestor locuri.

Ioan Bârsan, localnic: „Avem turiști care vin din toată țara, dar și din afară, vin și din Canada, din Scoția și îi ducem cu noi să vadă toate obiceiurile de la biserică”.

Iulian Văcăreanu, organizator proiect "Drumul Binelui": „Încercăm să-i dăm o valoare care să te facă să vrei să îți pui rucsacul în spate și să pleci și să descoperi România aia săbatică și pe tine, îndrăgostit de țara ta. Pentru că în Patrimoniul UNESCO nu sunt doar clădiri, nouă ni se pare că poveștile astea ale satului trebuie păstrate foarte bine”.

Proiectul Drumul Binelui își propune să devină harta unei bucăți din patrimoniul UNESCO din România.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult