Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Băile Tușnad și împrejurimile, o nouă destinație ecoturistică în România. Procedura de certificare a durat patru ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

România are o nouă destinație ecoturistică - Băile Tușnad și împrejurimile. Sunt locuri cu izvoare minerale terapeutice, peisaje sălbatice și o delicioasă mâncare secuiască.

Procedura de certificare a durat patru ani, iar antreprenorii din zonă speră că numărul de turiști va crește și afacerile vor prospera.

Ce pot vedea turiștii care ajung la Băil Tușnad

Cea mai nouă destinație eco-turistică a României se întinde de la Băile Tușnad, până aproape de Miercurea Ciuc. Sunt cuprinse și alte șapte sate învecinate, înșirate pe malul Oltului. Zona include Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș, două rezervații naturale Sit Natura 2000. Turiștii vor găsi aici șapte hoteluri și pensiuni certificate eco, 150 de izvoare minerale, nenumărate mofete și peste 50 de kilometri de poteci marcate.

Attila Pilbath, managerul destinației eco-turistice Băile Tușnad: „Plimbările iarna cu sania trasă de cai, turele de schi, băile termale ca relaxare pe care nu aveam cum să nu le includem, drumețiile pe traseele tematice și, evident, mâncarea tradițională secuiască”.

După patru ani, stațiunea a convins Ministerul Turismului că oferta lor respectă principiile eco.

Citește și
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor îi ia apărarea lui Viktor Orban, după discursul controversat al premierului maghiar: Nu a fost unul rasist

Turist: „Contează mai ales pe partea de produse dacă sunt servite la masă, care au statul eco”.

Reporter: Ce a fost eco în șederea dumneavoastră aici?

Turist: „Datul cu săniuța! A fost eco, ne-am adus aminte de copilărie. Aproape în fiecare an în perioada aceasta venim aici pentru săniuță, pentru mâncare, pentru natură și relaxare”.

Certificarea eco se acordă pe trei ani, timp în care gazdele nu trebuie să se abată de la regula sustenabilității. Turiștii sunt îndemnați să respecte natura pe durata șederii la Tușnad.

Cătălina Ferencz, recepționer: „Să nu folosească mașini zgomotoase, ATV-uri, pe cât posibil, dacă sunt un grup mai mare să vină cu o singură mașină sau un autobuz, ca să nu poluăm natura, aerul ăsta curat de aici”.

Certificată eco încă din 2016, zona Retezat - Țara Hațegului și-a reînnoit până acum de trei ori acest statut. Antreprenorii din zonă spun că, în acest fel, au reușit să se promoveze mai bine, au accesat mai ușor fonduri europene, iar în scurt timp s-au văzut rezultatele.

Anca Rusu, managerul destinației eco-turistice Retezat - Țara Hațegului: „Dacă în 2015 am pornit la o durată medie de ședere pentru Țara Hațegului de 0,8 adică aproape o noapte, acum suntem undeva la 3,2 nopți de cazare. Ne vin turiști, în special români, pentru țara Hațegului, familii cu copii, iar pentru zona Retezat, grupuri de aventurieri, turism de aventură”.

România este singura țară europeană care are un sistem de certificare eco și, până acum, șapte destinații au obținut acest statut. În procesul de evaluare sunt implicate mai multe ministere, un institut de cercetare și o asociație de ecoturism, iar antreprenorii spun că documentația stufoasă îngreunează demersul. Așa se face că, în acest moment, doar patru zone au certificarea valabilă. Celelalte trei n-au mai cerut reînnoirea statutului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult