Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Acvariile din România, lăsate în paragină: „A fost grajd, a fost depozit de vinuri”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Marile acvarii, care în străinătate aduc profituri de zeci de milioane de euro și atrag sute de mii de turiști, reprezintă o raritate la noi.

Prin noul plan de investiții în turism, pus în dezbatere publică, autoritățile și-au propus să le modernizeze pe cele existente și să amenajeze unele noi.

În toată țara sunt doar şapte acvarii, deși avem deschidere la Dunăre și Marea Neagră, iar oamenii sunt curioși să afle mai multe despre lumea din adâncuri.

Acvariul din Ploieşti ne întâmpină cu pereţii crăpaţi şi tencuiala căzută. Are 65 de bazine mici, populate cu peşti.

Gina Goliseschi, muzeograf: „Avem Oscarul, un peşte pe care îl găsim în bazinul Amazonului, un peşte foarte apreciat de copii pentru că este foarte jucăuş şi prietenos…" Dar ce folos? Dotările acvariului sunt rudimentare. Muzeografa schimbă apa aşa cum ai face-o acasă. Muzeografă: „Dacă vă uitaţi cât e de murdară nu vă vine să credeţi."

Citește și
Acvariu
Acvariul din Constanța, inundat de un turist. Ce a făcut atragă atenția peștilor

Din banii ei mai cumpără şi mâncare sau câte un exemplar nou. Acvariul din Ploieşti nu a fost renovat sau modernizat niciodată. Emilia Iancu, directorul Muzeului de Ştiinţe ale Naturii Ploieşti: „În străinătate, aceste acvarii sunt foarte mari, acolo sunt curăţate de scafandrii."

Ministerul Turismului a constatat că, deşi avem acces la mare şi o deschidere uriaşă la Dunăre, inclusiv una dintre cele mai frumoase delte din lume, râuri şi lacuri, românii nu ştiu prea multe despre lumea din adâncul apelor.

Pe cursul Dunării, lung de 1000 de kilometri, există doar trei acvarii: la Drobeta Turnu Severin, Galaţi şi Tulcea. Li se adauga unul la Constanța, pe malul mării, şi încă trei, la Ploieşti, Focşani şi Bârlad. Ruşinos, Capitala nu are încă un astfel de acvariu, deşi promisiuni au tot existat.

În Vaslui exista un acva-terariu de mici dimensiuni, cu opt bazine.

Adrian Carabăț, directorul Grădinii Zoologice Bârlad: „Am vrut să impresionăm, nu ştiu în ce măsură am reuşit, cu acea floră pe segmente de Amazon."

La Tulcea s-a făcut cea mai mare investiţie din ţară în materie de acvarii: patru milioane şi jumătate de euro, bani europeni. Cel mai mare acvariu din ţară e însă la Constanța. A fost amenajat într-o clădire istorică de pe faleza Cazinoului şi renovat în urmă cu trei ani.

Dr. ing. Adriana Chiorean, şef secţie acvariu: „A fost grajd, a fost depozit de vinuri. A fost chiar bodegă. Acum 61 ani a fost transformat în acvariu şi reacţia este wow. " În medie, acvariul din Constanța este vizitat de 1000 de turişti pe zi. Însă numărul lor se dublează în perioada sezonului estival. Preţul unui bilet pentru un adult este de 12 lei, elevii şi studenţii achită 3 lei, iar pentru copiii până în 7 ani intrarea este gratuită." Că acvariile pot deveni obiective profitabile o dovedeşte Complexul Oceanografic din Valencia, cel mai mare din Europa, care adăposteşte 45.000 de specii marine. În 15 ani de existenţă, marele acvariu a fost vizitat de 19 milioane de oameni, care au plătit în total peste o jumătate de miliard de euro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult