Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Răzbunarea naturii. În Argentina au apărut râuri peste noapte, după defrișările masive

Noile cursuri al apelor, apărute peste noapte în localități din Argentina, fac prăpăd în rândul agricultorilor, dar pun în pericol și potențialul țării legat de semințele de soia.

După o noapte de ploi torențiale, Ana Risatti s-a trezit cu un zgomot de apă pe care îl auzea în afara casei, scrie The Guardian.

Crezând că, ce aude, este în continuare zgomotul produs de ploaie, femeia a ieșit afară și aproape că a leșinat când a văzut ce era acolo.

În loc să vadă apa căzând din cer, Ana Risatti a descoperit că aproape de gardul gospodăriei sale se afla albia unui râu, care ieri nu se afla acolo, unde curgea .. apă.

Apariția bruscă a unei rețele de rîuri noi în regiunea centrală a Argentinei, Sal Luis, i-a bulversat pe oamenii de știință și i-a îngrijorat pe specialiștii de mediu. Cât despre fermieri ... aceștia au fost foarte supărați.

Citește și
Defrișare
Defrișarea pădurilor pare de neoprit, în ciuda sancțiunilor impuse de autorități

Nu în ultimul rând, acest fenomen a ridicat semne mari de întrebare în privința costurilor care apare în urma dependenței Argentinei de semințele de soia - care reprezintă principalul produs de export al acestei țări.

”Zgomotul era teribil. Pământul se deschisese ca un canion. Iar apa pătrunsese peste tot, atât cât puteam eu să văd. Cantități mari de pământ, iarbă și copaci erau la suprafața apei”, a povestit Risatti despre acea dimineață pe care a trăit-o în 2015.

Acum, acel rîu este cu aproape 25 de kilometri mai mare în lungime, iar în cele mai înalte puncte ale sale măsoară peste 60 de metri în lățime și 25 de metri în adâncime.

Transformarea Argentinei într-un jucător foarte puternic de pe piața de soia a dus la defrișarea masivă a țării, pentru a face loc culturilor de soia, care acum acoperă aproximativ 60 % din suprafața arabilă.

În ultimii 10 ani, potrivit Greenpeace, Argentina a pierdut aproximativ 2,4 milioane de hectare de pădure nativă.

Esteban Jobbagy, un expert în domeniul mediului la Universitatea San Luis, spune că apariția bruscă a unor noi rîuri este rezultatul convergenței a 3 factori:

”În primul rând, noi am trecut prin niște ani foarte ploioși în ultimii ani. Climatul se schimbă. Apoi, natura solului pe care-l avem aici, care este destul de instabil. Și trei, faptul că aceste bazine hidrografice găzduiesc multă agricultură, pentru prima dată.”

Argentina este al 3-lea cel mai mare producător de soia din lume, după SUA și Brazilia, aportul său fiind de 18 % din producția globală.

”Argentina este republica bananieră unde semințele de soia sunt noile banane. Fără semințe de soia, fermele noastre nu ar supraviețuui, și nici țara.”, mai spune Jobbagy.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult