Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Există riscuri pentru omenire”. Liderii europeni vor impune un set de reguli care să asigure dezvoltarea etică a AI

Your browser doesn't support HTML5 video.

Liderii europeni au ajuns joi la un acord, privind un set de reguli care să asigure o dezvoltare etică a inteligenței artificiale.

Mai exact, sunt câteva domenii vitale, cum ar fi educația, sănătatea, justiția și domeniul energetic, unde regulile ar trebui să fie foarte clare. De pildă, recunoașterea facială în timp real ar urma să fie interzisă, la fel și sistemele care pot recunoaște emoțiile celor din forțele de ordine. Mai mult decât atât, comunitatea medicală internațională a cerut reglementari stricte, tocmai pentru că inteligența artificială să nu ne pună viețile în pericol.

Pentru a verifica dacă informațiile primite de la inteligența artificială sunt corecte, împreună cu un medic cardiolog am avut câteva întrebări simple.

De exemplu, dacă un anumit medicament recomandat de doctor este bun pentru hipertensiune arterială. În explicațiile oferite, CHAT GPT ne spune că această doctorie conține o anumită substanță activă, alta decât cea din prospect. Am încercat și a doua oară, iar răspunsul a fost diferit de primul, dar tot greșit.

Ștefan Busnatu, medic cardiolog, coordonator Centrul de Inovație UMF Carol Davila: „La momentul acesta este foarte important să subliniem faptul că aceste motoare de AI nu sunt suficient de pregătite pentru a genera decizii medicale!”

Citește și
the great catspy, ilikeit
The Great Catspy, primul trailer de film generat de Inteligența Artificială. Cum fost realizat

Acesta este motivul pentru care medici și experți în sănătate publică din toata lumea au cerut oprirea dezvoltării Inteligenței artificiale până la reglementarea domeniului. AI poate ajuta la depistarea mai rapidă a bolilor ori la îmbunătățirea conditiilor de tratament, dar nu poate să înlocuiască și medicul.

Conf. dr. Florin Berghea, medic primar reumatolog: „Înteligența artificială are limite, deși este foarte atractivă și modalitatea de a discuta este foarte simplă, asta nu înseamnă că poate epuiza un diagnostic”.

În aceste zile pe masa liberilor europeni sunt mai multe proiecte de lege referitoare la inteligența artificială. Până la finalul verii toate grupurile politice din Parlamentul European trebuie să ajungă la un conses și să adopte un pachet de masuri pentru a ține sub control domeniul inteligenței artificiale. Toate acestea vin în contextul în care, peste tot în lume, oamenii și companiile folosesc aceste noi tehnologii după ureche.

Radu Ștefan, consultant AI: „Există riscuri pentru omenire, pentru oamenii care folosesc AI în neștiință de cauză, în interpretarea unor răspunsuri ca fiind bune, iar ele să nu fie. Dar, mă întroc la reglementări. Ele trebuie să fie. În legea educației trebuie să fie o reglementare, în legea producerii de curent din surse nucleare sau transportului de curent”.

Europarlamentarii au decis joi să interzică sistemele de inteligență artificială care pot clasifica persoanele în funcție de rasă, etnie, cetățenie, religie, orientare politică, dar și a celor care scanează fără acord datele biometrice de pe rețelele de socializare sau cele obținute de pe camerele de supraveghere. Sunt interzise și sistemele de recunoaștere a emoțiilor în rândul forțelor de ordine sau în școli.

Reporteri: Robert Hoară, Marian Andrei, Liliana Curea

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult