Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Cred că animalele sunt răspunsul.” Locul unde sunt crescuți porci modificați genetic pentru transplanturi la oameni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-o premieră absolută, jurnaliștii de la CNN au primit acces într-o fermă de cercetare medicală cu totul specială. Acolo, sunt crescuți porci modificați genetic pentru a deveni cândva, donatori de organe pentru transplant la om.

Purceii ar putea deveni într-o zi o sursă aproape inepuizabilă de organe: rinichi, inimă și ficat, pentru a salva viețile oamenilor.

Mike Curtis: „Totul este controlat. Toată hrana este curată, apa curată. După cum puteți vedea, și curățenia personalului este absolută. ”

Sanjay: „Iar eu, am intrat într-o cameră, am pornit un filtru, prin care a fost curățat aerul timp de cinci minute, înainte să pot să mă duc să fac duș. De aceea părul meu este ud. M-am spălat, mi-am schimbat toată îmbrăcămintea, inclusiv lenjerie, șosete, pantofi.”

Adică, mai mult decât pregătirea obișnuită a chirurgului înainte de a intra în sala de operații.

Citește și
operatie
Încă un om a primit o inimă de porc. Ce modificări genetice a suferit înainte animalul

Mike Curtis: „Acești doi, acei trei, micuțul de aici, toți sunt complet editați genetic. Toți acești purcei pot avea 69 de editări ale genelor în genomul lor.”

Probabil că nu mai sunt alte mamifere pe pâmânt cu atât de numeroase corecturi genetice.

Mike Curtis: „Este o triplă abordare: încercăm să reducem riscul transmiterii bolilor de la donatorul porcin la om. Edităm genele astfel încât să fie redusă sau eliminată respingerea. Și apoi adăugăm gene pentru a controla respingerea.”

Mike Curtis: „Este asemănător cu ceea ce s-a făcut cu oița Dolly în anii '90: clonare.”

De fapt, aceasta este, practic, o linie de asamblare modernă pentru purcei modificați genetic. Cu fiecare exemplar standardizat, din punct de vedere genetic.

Mike Curtis: „Am ales porcul mini din rasa Yucatan pentru că, atunci când crește complet, are aproximativ 70 kg și organele dimensionate corect pentru a fi transplantate unui om.”

Dr. Robert Montgomery: „Avem nevoie de o sursă sustenabilă și regenerabilă de organe provenind de la altceva decât de la donatori decedați.”

Dr. Sanjay Gupta: „Sunt animalele răspunsul la aceasta?”

Dr. Robert Montgomery: „Cred că animalele sunt răspunsul.”

În ianuarie 2022, pentru prima dată în istorie, o echipă de la centrul medical al Universității Maryland a transplantat inima de la un purcel modificat genetic la un om viu, o persoană care nu era nici în moarte cerebrală.

Însă, intervenția a fost posibilă doar printr-o aprobare excepțională de la Autoritatea americană, ceva la care se recurge când nu mai există opținui posibile pentru un pacient.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult