Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Cea mai nordică insulă a lumii”, descoperită de oamenii de știință, în apropierea Groenlandei

Oamenii de știință au descoperit cea mai nordică insulă a lumii în timpul unei expediții, în apropierea coastelor Groenlandei, din greșeală, informează independent.co.uk.

„Nu a fost intenția noastră să descoperim o nouă insulă”, a declarat Morten Rasch, explorator polar și șef al staţiei de cercetare arctice Arctic Station din Groenlanda „Am mers acolo pentru a colecta probe.”

Inițial, oamenii de ştiinţă au crezut că au ajuns la Oodaaq, o insulă descoperită de o echipă daneză în 1978. Abia mai târziu, după ce au verificat locaţia, şi-au dat seama că au vizitat o altă insulă, aflată la 780 de metri spre nord-vest.

"Toată lumea a fost fericită că am găsit ceea ce credeam că era insula Oodaaq", a declarat antreprenoarea elveţiană Christiane Leister, care a pus bazele Fundaţia Leister, finanţatoarea expediţiei. "Aduce puţin cu exploratorii din trecut, care credeau că au ajuns într-un anumit loc, dar care dădeau, de fapt, peste un loc total diferit", a spus ea.

Insula ar putea fi denumită, așa cum recomandă cei care au descoperit-o, "Qeqertaq Avannarleq", adică "cea mai nordică insulă" 

Mica insulă, care are o lăţime de aproximativ 30 de metri şi o altitudine maximă de aproximativ trei metri deasupra nivelului mării, este acoperită cu nisip de pe fundul mării, pământ şi roci, lăsate în urmă de gheţarii în mişcare.

Citește și
A găsit un tunel misterios sub casa sa și nimeni nu știe ce e cu el. Țara se confruntă cu un val de descoperiri ciudate
A găsit un tunel misterios sub casa sa și nimeni nu știe ce e cu el. Țara se confruntă cu un val de descoperiri ciudate

Rene Forsberg, profesor şi director al departamentului de geodinamică de la Institutul Naţional Spaţial din Danemarca, a declarat că zona de la nord de Groenlanda are unul dintre cele mai dense straturi de gheaţă marină polară, cu toate că, în această vară, gheaţa avea 2-3 metri grosime comparativ cu 4 metri când a vizitat zona prima dată, în cadrul expediţiei care a descoperit Oodaaq, în 1978.

Însă, orice speranţă de extindere a teritoriului în Arctica depinde de natura zonei, dacă aceasta este o insulă sau o suprafaţă care poate să dispară din nou. O insulă ar trebui să rămână deasupra nivelului mării în timpul fluxului.

"Îndeplineşte criteriile unei insule", a spus Forsberg. "Este, în prezent, cel mai nordic pământ din lume", a adăugat el.

Însă, Forsberg, consilier al guvernului danez, a declarat că este puţin probabil ca acest lucru să modifice teritoriul oficial al Danemarcei de la nord de Groenlanda. "Această mică insulă vine şi pleacă", a spus el.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult