Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orașul din România care își dotează spitalul cu roboți care pot fi comandați de la distanță

Your browser doesn't support HTML5 video.

Roboții preiau sarcina dezinfectării și decontaminării sălilor de operație și o fac de zece ori mai repede decât oamenii. Spitalul Clinic de Urgență din Galați a primit douăzeci și două de astfel de echipamente cu raze UV-C.

Roboții pot fi comandați de la distanță, cu un telefon mobil sau o tabletă.

Puterea roboților este mult mai mare decât a lămpilor cu raze ultraviolete, folosite în cadrul cabinetelor medicale, sau unele saloane cosmetice. Razele UVC au un efect dezinfectant, deoarece afectează structurile ADN ale microorganismelor, iar acestea nu se mai pot multiplica, așadar nu pot infecta.

Procesul de sterilizare este coordonat de la distanță și se oprește automat când o persoană pătrunde în încăpere.

Lămpile încep să lumineze în culori diferite și, în doar câteva minute, încăperea este igienizată. Robotul este recomandat în special pentru a dezinfecta sălile de operație.

Citește și
Cine este unul din suspecții valurilor de spargeri la mașinile din Tecuci. A mărturisit
Cine este unul din suspecții valului de spargeri la mașinile din Tecuci. A mărturisit

Dr. Ionuț Băneșanu, purtător de cuvânt la Spitalul Clinic de Urgență Galați: „Are o eficiență de 99,99% împotriva distrugerii de bacterii, fungi, virusuri, inclusiv coronavirus.”

Astfel de roboți împiedică răspândirea infecțiilor nozocomiale, altfel spus intraspitalicești. Iar pe lângă eficiență, importantă este și timpul scurt al operațiunii.

Dr. Cătălin Grigorică, șef secție Neurochirurgie: „Se reduce aproximativ de 10 ori. Sterilizarea unui salon, de la nouă ore, se ajunge la maxim nouă minute.”

Costel Fotea, președinte CJ Galați: „Este un proiect de 36 de milioane de lei, este câștigat prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre aproape 600 de echipamente medicale care se adresează tuturor spitalelor.”

Din investiția făcută de Consiliul Județean vor fi dotate cu astfel de roboți și alte patru spitale din județul Galați. Noile dotări nu vor conduce la reduceri de personal, susțin oficialii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult