Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO uimitor. O balenă ucigașă a răpus un rechin alb mare în doar 2 minute, apoi i-a mâncat ficatul

Oamenii de știință au fost recent martorii unei scene foarte rare, care le-a oferit noi detalii despre potențiale porbleme în industria pescuitului. Ei au văzut cum o balenă ucigașă a eliminat rapid un rechin alb uriaș, iar apoi i-a mâncat ficatul.

Întâmplarea a fost detaliată recent în publicația de specialitate Jurnalul African de Științe Marine, iar evenimentul a avut loc în iunie 2023, în largul coastei Africii de Sud.

Potrivit Business Insider, echipa de cercetare a urmărit cum o balenă ucigașă, mascul, cunoscut sub numele de Starboard, s-a apropiat de rechinul alb și "i-a prins aripioara pectorală stângă, apoi a împins de mai multe ori rechinul înainte, după care l-a eviscerat, în cele din urmă," arată publicația, care mai adăugă:

"Remarcabil, perioada care s-a scurs de la prinderea rechinului de aripioara pectorală până la eviscerarea sa a durat mai puțin de 2 minute."

La scurt timp după atac, cercetătorii de pe o altă barcă au făcut fotografii cu Starboard, care avea "o bucată sângeroasă de ficat de culoarea piersicii în gură," conform articolului.

Citește și
balena
Un bărbat a murit și altul a fost rănit după ce barca le-a fost lovită de o balenă, în largul Australiei

Balena ucigașă a mai fost văzută ucigând rechini albi, însă de obicei vânează împreună cu un alt companion masculin, numit Port. Studiul arată că Port a fost prezent în timpul atacului, dar a stat la distanță, iar Starboard a acționat singur.

Balenele vânează rechini albi și le mănâncă ficatul în largul coastei Africii de Sud de ani de zile. Imagini rare de pe drone capturate pentru Shark Week de la Discovery Channel în 2022 au arătat balenele ucigașe vânând un rechin alb.

Dar atacul solitar al balenelor este un fenomen mai rar.

Într-o înregistrare video a întâmplării, distribuită de Earth Legacy Foundation, Alison Towner, autorul principal al studiului și cercetător doctorand la Universitatea Rhodes, a spus că atacul ucigaș "reprezintă un comportament fără precedent, subliniind competența excepțională a balenei ucigașe".

Cercetătorii spun că multe lucruri sunt încă necunoscute în ceea ce privește implicatiile ecosistemului mai larg al vânătorii de rechini de către balenele ucigașe.

În 2022, un alt studiu publicat de Jurnalul African de Științe Marine, pentru care Towner a fost, de asemenea, autor principal, a sugerat că rechinii albi fugeau dintr-un loc obișnuit din Africa de Sud din cauza balenelor ucigașe.

Dar oamenii de știință nu știu încă exact unde se duc acei rechini albi. "Pe măsură ce se relochează, s-ar putea să se suprapună cu pescuitul comercial intensiv", a declarat Towner pentru CNN.

Un studiu publicat în octombrie în jurnalul Ecological Indicators a sugerat că unii dintre rechini albi au migrat spre estul zonei în care erau vânați de balene.

Pierderea rechinilor albi în apele Africii de Sud ar putea, de asemenea, să aibă un impact asupra turismului, deoarece vizitatorii din întreaga lume călătoresc în zonă pentru a observa prădătorii.

"De-a lungul a peste două decenii de vizite anuale în Africa de Sud, am observat impactul profund pe care aceste balene ucigașe îl au asupra populației locale de rechini albi," a declarat Primo Micarelli, un biolog marin și autor al articolului, pentru CNN.

"În ciuda admirației mele pentru acești prădători, sunt din ce în ce mai îngrijorat de echilibrul ecologic marin de pe coastă," a adăugat el. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult