Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Urșii polari ar putea dispărea până la sfârșitul secolului. Cum pot fi salvați

Your browser doesn't support HTML5 video.

Urșii polari sunt printre cele mai puternice animale de pe glob, dar schimbările climatice i-au transformat într-una dintre cele mai vulnerabile specii de pe Pământ.

Cercetătorii canadieni au stabilit că, dacă nu sunt luate măsuri care să limiteze emisiile de gaze cu efect de seră, urșii polari vor dispărea până la sfârșitul acestui secol.

Potrivit unui studiu publicat de Universitatea din Toronto, aproape întreaga populație de urși polari va dispărea până la sfârșitul secolului dacă nu sunt luate măsuri.

Încălzirea globală duce la topirea ghețurilor, iar aceste animale au nevoie de ghețari ca să ajungă la pradă. Fără ei vor fi nevoite să se refugieze pe pământ, unde hrana este mult mai rară.

Steven Amstrup, cercetător: „Problema e că acum au mai puțin timp ca să se hrănească și o perioadă mai lungă de timp în care trebuie să aștepte reîntoarcerea ghețurilor. În mod obișnuit, gheața se topește la începutul verii și revine apoi în toamnă. Perioada asta în care ghețurile lipsesc devine tot mai lungă și urșii nu mai au suficiente rezerve de grăsime.”

Citește și
Ursi polari
VIDEO. Imagini rare: Cum sunt hrăniți urșii polari la grădina zoologică

Cercetătorii au creat un model de previziune pentru a afla ce șanse au urșii polari să supravietuiască în condițiile în care temperaturile medii cresc în fiecare an. Concluziile nu sunt îmbucurătoare.

Steven Amstrup, cercetător: „Trebuie să ținem cont de concluziile trase la finalul conferinței de la Paris din 2015. Şi anume că ar trebui să facem tot posibilul să păstrăm creșterea temperaturilor globale sub 2 grade Celsius."

Așadar, în contextul actual, specialiștii au stabilit că este improbabil că urșii polari să supravietuiască în mare parte din regiunile arctice din cauza reducerii calotei glaciare.

Singura soluție pentru ca aceste animale să nu ajungă pe lista speciilor aflate pe cale de dispariție este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult