Una din cinci persoane cu Covid-19 este diagnosticată cu o tulburare psihică. Avertismentul cercetătorilor
Analiza, efectuată de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, a dezvăluit, de asemenea, că persoanele cu un diagnostic preexistent au fost cu 65% mai susceptibile de a fi diagnosticate cu Covid-19 decât cele care nu au, transmite The Guardian.
„Această constatare a fost neașteptată și are nevoie de investigații. Între timp, a avea o tulburare psihică ar trebui adăugat la lista factorilor de risc pentru Covid-19", a declarat un cercetător.
Calculele au fost făcute pe baza a aproximativ 70 de milioane de dosare medicale din SUA, incluzând mai mult de 62.000 de cazuri de Covid-19 care nu au necesitat o internare în spital.
Cercetătorii au comparat datele cu alte șase afecțiuni în aceeași perioadă, precum gripa și afecțiuni ale pielii.
În cele trei luni după diagnosticul Covid-19, 5,8% dintre pacienți au fost diagnosticați cu o tulburare psihică.
Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea din Oxford, a declarat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili dacă un diagnostic al unei tulburări psihice ar putea fi direct legat de infectarea cu coronavirus.
Cercetările sugerează că persoanele din medii mai sărace sunt mai susceptibile în a suferi probleme de sănătate mintală. Sărăcia crește, de asemenea, expunerea la coronavirus, din cauza unor factori precum locuințe aglomerate și condiții de muncă nesigure.
O constatare deosebit de îngrijorătoare a fost dublarea diagnosticului de demență - care este de obicei ireversibil - la trei luni de la testarea pentru Covid-19, comparativ cu celelalte condiții de sănătate.
Sunt în curs studii de cercetare a impactului virusului asupra creierului și asupra sistemului nervos central. În iulie, neurologii au publicat detalii despre mai mult de 40 de pacienți din Marea Britanie Covid-19, ale căror complicații au variat de la inflamația creierului și delirul, până la afectarea nervilor și accident vascular cerebral.