Un nou arbore din Europa, în pericol de dispariție
Castanul sălbatic este unul dintre cele peste 400 de specii de arbori nativi din Europa care sunt considerate pe cale de dispariție de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), relatează BBC.
Craig Hilton-Taylor, directorul „Listei Roșii” a IUCN, a descris descoperirea ca fiind alarmantă. „Lista Roșie” cuprinde toate speciile de plante și animale care sunt în pericol de dispariție în Europa.
„Copacii sunt esențiali pentru viața planetei, iar arborii europeni în toată diversitatea lor sunt o sursă de hrană și adăpost pentru numeroase specii de animale și au un rol-cheie din punct de vedere economic”, a declarat Craig Hilton-Taylor.
Experții au început să analizeze fiecare specie de arbori de pe continent, pentru a avea o imagine clară a pericolului cu care ne confruntăm.
Din rezultatele de până acum, 42% dintre speciile de arbori sunt amenințate de dispariție. În funcție de gravitatea situației, arborii au fost împărțiți în trei categorii: vulnerabili, în pericol și în pericol critic.
Dintre arborii endemici, cei care se găsesc doar pe suprafața Europei, 58% sunt în pericol.
Arborii a căror existență este în cel mai mare pericol sunt castanul sălbatic și majoritatea speciilor din familiile Sorbus (Rândanele sau cenușa de munte).
Printre principalele cauze ale dispariției se numără dăunătorii și bolile, plantele invazive, despădurirea exagerată și incendiile de vegetație.
Luc Bas, directorul biroului European regional al IUCN, a transmis că activitățile umane sunt principala cauză a declinului populației de arbori din Europa.
„Acest raport ne arată cât de gravă este situația, trecută cu vederea de mulți, deși aceste specii formează scheletul ecosistemelor Europei și contribuie la sănătatea planetei”, a declarat acesta. Recomandările IUCN constau în continuarea cercetării impactului schimbărilor climatice.