Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tehnologie românească pe o rachetă lansată de Elon Musk. „Creierul” unui satelit care apără planeta, creat la București

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Statele Unite ale Americii a fost lansat în spațiu un satelit cu „creier” românesc. Ingineri de la noi au dezvoltat sistemul de navigație care comandă satelitul în timp real.

Aflat într-o misiune a Agenției Spațiale Europene, satelitul numit Hera este pe drum către un sistem de asteroizi pentru a strânge informații prețioase care ne pot ajuta în viitor în cazul în care un pericol ne va amenința planeta.

Lansarea satelitului Hera a avut loc în Florida, Statele Unite ale Americii, cu o rachetă SpaceX Falcon 9. După un zbor pe lângă planeta Marte, anul viitor va ajunge, în vecinătatea unui sistem de asteroizi, la 195 milioane de km de Pământ.

O misiune în care România a avut un rol important. „Creierul” satelitului a fost dezvoltat de o companie românească, cu sediul în București.

Inginer: „Am contribuit semnificativ în dezvoltarea sistemului de navigație și comandă vizual, ce procesează imaginile capturate la bordul satelitului, practic acest sistem comanda satelitul în timp real. Ar mai fi partea de procesare de imagine, unde extragem informații de navigație utile, astfel încât să estimăm poziția și viteza satelitului”.

Testele au avut loc într-o cameră curată dintr-un laborator aflat în nordul Capitalei, cu temperatură, umiditate și număr de particule atent monitorizate.

Inginer: „Este fix o simulare a ceea ce am testat noi, un test funcțional, prin care unitatea determină mișcarea asteroidului în raport cu satelitul. Noi am demonstrat că unitatea noastră este sigură, este capabilă să reziste condițiilor din spațiu”.

O misiune spațială care apără planeta

Cu „creier” românesc, misiunea Hera este una de apărare a Pământului împotriva asteroizilor potențial periculoși. Povestea a început în urmă cu doi ani, atunci când NASA a inițiat o misiune care a lovit asteroidul Dimorphos, mare cât o piramidă din Egipt. Scopul a fost de a-i devia traiectoria în jurul unui alt asteroid, mult mai mare cât 8 terenuri de fotbal.

În completare, misiunea Hera își propune sa strângă mai multe date și să răspundă la întrebări care sunt momentan fără raspuns: care este masa asteroidului sau cum este structurat pe interior.

Cristian Corneliu Chițu, director: „Cu rolul de a înțelege mai bine proprietățile asteroizilor, modul de formare a acestui asteroid, câmpul lor și așa mai departe, cu scopul de a putea extrapola în viitor o misiune care poate contribui la devierea unui asteroid aflat pe o traiectorie periculoasă de coliziune către Pământ”.

Dan Istrițeanu: „Acum, misiunea Hera încearcă să vadă în ce măsură prima misiune NASA și-a atins scopul, cu cât a deviat orbita acelui asteroid”.

Misiunea Hera a fost condusă de Agenția Spațială Europeană. În total, au contribuit 4 firme și un institut de cercetări din Romania.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult