Surpriză de proporții pentru câțiva muncitori care săpau o groapă de gunoi. Peste ce au dat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Arheologii au făcut destul de repede lumină. Au găsit sute de oase de mamuţi pe fundul unor gropi-capcană făcute de triburi preistorice.
Capcanele preistorice au fost descoperite de câţiva muncitori puşi să sape nişte gropi într-un orăşel din nordul capitalei mexicane.
Daniel de Rosas, Aztec News: „Rămăşiţele mamuţilor au fost descoperite pe un teren de aproximativ două hectare, unde (autorităţile, n.r.) voiau să înfiinţeze o groapă de gunoi, aici în Tultepec."
Arheologii sunt siguri că gropile-capcană au fost făcute de triburile preistorice pentru a captura animale de talie mare. Pe fundul gropilor chiar au fost găsite osemintele mai multor mamutzi. Primele teste au stabilit că rămăşiţele au aproximativ 15 mii de ani vechime.
Luis Córdoba, arheolog: „Din ceea ce s-a văzut la săpături, am detectat cel puţin două capcane. Au în jur de 1,70 metri adâncime şi 25 de metri în diametru, mai mult sau mai puţin. Între ele sunt spaţii de aproape 40 de metri şi, din toate datele pe care le avem, e vorba despre o lungă linie de capcane pentru mamuţi."
În total, specialiştii au dezgropat peste opt sute de resturi osoase.
Luis: „Gropile pereţi verticali, ceea ce ne indică faptul că sunt artificiale. Și pe fundul lor am găsit rămăşiţele. În una dintre gropi am găsit rămăşiţele a opt mamuţi, iar în cealaltă rămăşiţele a şase mamuţi."
Cercetătorii au mai identificat câteva fragmente osoase ieşite din comun: două vertebre şi o mandibulă ale unei cămile, dar şi scheletul unui cal. În ultimul caz, un lucru este important de mentzionat: caii au dispărut din America în jurul anilor 12.000 înainte de Hristos şi au revenit în 1493, odată cu conchistadorii spanioli.