Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu: Cum sunt afectați copiii de COVID-19. Adevărul despre rata de deces în rândul acestora

Decesele provocate de COVID-19 în rândul copiilor sunt extrem de rare şi apar în mai puţin de 1% din cazuri, deoarece boala rămâne esenţial benignă la aceştia, confirmă un studiu european.

Optzeci şi două de unităţi medicale au participat la acest prim studiu european pe copii şi adolescenţi (cu vârste cuprinse între trei zile şi mai puţin de 18 ani), publicat în revista de specialitate The Lancet Child & Adolescent Health.

Condus de experţi din Marea Britanie, Austria şi Spania, studiul a arătat că dintre cei circa 600 de copii sub vârsta de 18 ani infectaţi cu noul coronavirus, doar un sfert aveau afecţiuni medicale preexistente.

Această proporţie este scăzută prin comparaţie cu cea de adulţi cu comorbidităţi (patologii), în general mult mai mare în studii, notează autorii.

Dintre cei 582 de pacienţi studiaţi, depistaţi pozitivi la testul virologic (RT-PCR), doar patru au murit, toţi cu vârsta de peste 10 ani, dintre care doi sufereau de probleme medicale preexistente.

Citește și
Județele cu cele mai multe cazurile noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Județele cu cele mai multe cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Bilanț îngrijorător
8% au ajuns la terapie intensivă

 

O proporţie mică, dar notabilă, a dezvoltat o formă gravă care a necesitat tratament la terapie intensivă (8% sau 48 de cazuri din 582). Studiul, bazat pe cifrele oferite de spitale, nu include cazurile uşoare, care nu au avut nevoie de asistenţă sau de medic.

Pe de altă parte, peste 90 de copii, sau 16%, nu au prezentat niciun simptom asociat noului coronavirus.

Adevărata rată a letalităţii la copii este probabil net mai mică celei observate în studiu, notează autorii acestuia.

"Copiii la care au fost depistaţi viruşi suplimentari în căile respiratorii în acelaşi timp cu SARS-CoV-2 erau mai susceptibili să fie internaţi la terapie intensivă. Acest lucru ar putea avea implicaţii importante pentru viitorul sezon de iarnă, când răcelile şi gripa devin mai frecvente", remarca unul dintre autoarele studiului, dr. Begona Santiago Garcia, de la spitalul universitar Gregorio Maranon din Madrid.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult