Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primul om cu cip cerebral implantat de medici arată cum își folosește gândurile pentru a muta cursorul computerului. VIDEO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral dezvoltat de compania Neuralink a demonstrat cum își folosește gândurile pentru a controla cursorul computerului pentru a juca șah online.

Noland Arbaugh, un bărbat de 29 de ani, care este paralizat de la umeri în jos din cauza unui accident care a avut loc acum opt ani, în timpul unei scufundări, scrie New York Post.

Tânărul a făcut live pe platforma X, fostă Twitter, alături de un inginer Neuralink, pentru a arăta oamenilor cum funcționează tehnologia interfeței creier-calculator.

„Totul se face cu creierul meu. Dacă puteți vedea cursorul mișcându-se pe ecran, ăsta sunt tot eu. Este destul de tare, nu?”, a spus el.

Cipul conține 1.000 de electrozi programați să adune date despre activitatea neuronală a creierului și intenția de mișcare și apoi să trimită acele date către un computer Neuralink pentru a le decoda și pentru a transforma gândurile în acțiune.

Citește și
neuralink
Cum este implantat în creier și cum funcționează cipul Neuralink al lui Elon Musk

Noland a explicat că pur și simplu își imaginează cursorul mișcându-se acolo unde vrea el să ajungă și așa se întâmplă.

„Practic, a fost ca și cum aș folosi forța pe cursor și l-am putut face să se miște oriunde voiam. Privesc doar undeva pe ecran și se mută acolo unde mi-am dorit, ceea ce a fost o experiență atât de sălbatică atunci când s-a întâmplat prima dată”, a mai mărturisit el.

„Nu este perfect. Aș spune că ne-am confruntat cu unele problem. Nu vreau ca oamenii să creadă că acesta este sfârșitul călătoriei. E multă muncă de făcut. Dar mi-a schimbat deja viața”, a adăugat Noland.

Compania americană a implantat cu succes un cip în creierul primului său pacient uman în luna ianuarie, după ce a primit aprobarea de recrutare pentru studii pe oameni în septembrie 2023.

Studiul foloseşte un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfaţă creier-computer într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare, a precizat Neuralink, adăugând că obiectivul iniţial este de a permite oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator cu ajutorul gândurilor lor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult