A decolat prima misiune spațială arabă spre Marte. Cât costă întreaga operațiune
Your browser doesn't support HTML5 video.
Lansarea sa, prevăzută pe 14 iulie, a fost amânată de două ori săptămâna trecută din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Sonda spațială nu are pilot
Lansată la ora locală 06:58 (duminică 21:58 GMT ), sonda spaţială fără pilot la bord ar trebui să înceapă să orbiteze în jurul planetei Marte într-o misiune de şapte luni, până în februarie 2021, marcând cea de-a 50-a aniversare a unificării celor şapte principate care constituie Emiratele Arabe Unite. Lansarea sa a fost difuzată online în direct.
Emiratele Arabe Unite (EAU) fac eforturi să îşi dezvolte capacităţile ştiinţifice şi tehnologice şi să scadă astfel dependenţa de petrol.
Misiunea a costat 200 de milioane de dolari
Misiunea spre Marte a costat EAU 200 de milioane de dolari, conform informaţiilor furnizate de ministrul emiratez pentru ştiinţe avansate Sarah Amiri. Ea îşi propune să ofere, pentru prima dată, o imagine completă a atmosferei de pe această planetă, studiind schimbările zilnice şi sezoniere.
EAU au anunţat intenţia realizării acestui proiect în 2014 şi au lansat un program spaţial naţional în 2017 pentru a dezvolta expertiză în domeniu. Populaţia sa, de 9.4 milioane de locuitori, dintre care majoritari sunt muncitorii străini, este lipsită de instruire ştiinţifică şi industrială în domeniul spaţial.
Planurile emirateze sunt ambiţioase şi vizează realizarea unei aşezări pe Marte până în 2117.
Hazza al-Mansouri a devenit primul astronaut emiratez în spaţiu, el ajungând în septembrie 2019 la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.
Momente de sărbătoare în Emiratele Arabe Unite
Entuziasmul a dominat la Centrul spaţial Mohammed bin Rashid (MBRSC), coordonatorul proiectului misiunii arabe spre planeta Marte, în care au fost implicate circa 450 de persoane, dintre care peste jumătate sunt cetăţeni ai EAU.
Sarah al-Amiri, directoarea adjunctă a proiectului şi totodată ministrul Tehnologiilor avansate din Emirate, a împărtăşit ''sentimentul greu de descris'' din momentul decolării. ''Este viitorul Emiratelor Arabe Unite'', a declarat aceasta pentru postul Dubai TV.
''Aşteptăm momentul separării'' sondei de lansator ''şi primul semnal al Al-Amal'', a adăugat aceasta.
Proiectul Al-Amal este o sursă de mare mândrie pentru Emirate. Al-Amal transmite ''un mesaj de mândrie, speranţă şi de pace în lumea arabă'', a declarat guvernul EAU într-un mesaj publicat pe Twitter. ''Ne reconectăm cu epoca de aur a descoperirilor arabe şi islamice'', a adăugat guvernatorul.
Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume, a proiectat în mod simbolic o numărătoare inversă de zece secunde pe faţada sa înaintea lansării.
Al-Amal urmează să ajungă pe orbita planetei Marte în februarie 2021, dată care coincide cu cea de-a 50-a aniversare a unificării Emiratelor.
EAU doreşte ca misiunea să reprezinte o sursă de inspiraţie pentru tinerii din lumea arabă.
''Al-Amal aparţine milioanelor de tineri din această regiune care îşi doresc progres, inspiraţie şi oportunităţi. Este o provocare directă pentru cei care doresc să-şi reprime aceste aspiraţii'', a scris pe Twitter Hend al-Otaiba, directoarea departamentului de comunicaţii strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Străine din EAU.
Sursa: Agerpres
Etichete: Marte , emiratele arabe unite , sonda spatiala
Dată publicare: 20-07-2020 07:06