Un rinichi de porc a funcționat timp de două luni în corpul unui om. Speranța pentru transplanturile animal-om crește
Experimentul a luat sfârșit miercuri, când chirurgii de la NYU Langone Health au îndepărtat rinichiul de porc și au returnat corpul donat al lui Maurice „Mo” Miller familiei sale pentru incinerare.
Este o premieră la nivel internațional, deoarece a fost cea mai lungă perioadă de timp în care un rinichi de porc modificat genetic a funcționat în interiorul unui om, chiar dacă a fost vorba de un cadavru.
Câți oameni așteaptă în SUA pentru un transplantDepășind limitele cercetării cu morți, oamenii de știință au învățat lecții esențiale pe care se pregătesc să le împărtășească cu Food and Drug Administration - în speranța de a testa în cele din urmă rinichii de porc în cazul persoanelor vii.
„Este o combinație de entuziasm și ușurare”, a declarat pentru The Associated Press Dr. Robert Montgomery, chirurgul de transplant care a condus experimentul.
„Două luni este mult pentru a avea un rinichi de porc într-o stare atât de bună. Asta îți dă multă încredere” pentru următoarele încercări.
Montgomery, el însuși beneficiar al unui transplant de inimă, consideră că transplanturile de la animal la om sunt cruciale pentru a atenua deficitul de organe din țară.
Mai mult de 100.000 de persoane se află pe lista de așteptare în SUA, majoritatea având nevoie de un rinichi, iar mii de persoane vor muri în așteptarea unuia.
Ce s-a întâmplat la celelalte experimenteAșa-numitele încercări de xenotransplant au eșuat timp de decenii - sistemul imunitar uman a distrus imediat țesutul animal străin. Noutatea în cazul acestui transplant, este încercarea de modifica genetic porți astfel încât organele lor să fie mai asemănătoare cu cele umane.
Unele experimente scurte pe corpuri decedate au evitat un atac imunitar imediat, dar nu au făcut lumină asupra unei forme mai comune de respingere care poate dura o lună până la formare.
În 2022, chirurgii de la Universitatea din Maryland au încercat să salveze un muribund cu o inimă de porc, dar acesta a supraviețuit doar două luni, deoarece organul a cedat din motive care nu sunt complet clare. FDA a dat echipei lui Montgomery o listă de întrebări despre modul în care organele de porc își îndeplinesc cu adevărat sarcinile în comparație cu cele umane.
Montgomery a pariat că menținerea corpului lui Miller pe un ventilator timp de două luni pentru a vedea cum funcționează rinichiul de porc ar putea răspunde la unele dintre aceste întrebări.
„Arată ca rinichii normali”Pe 14 iulie, cu puțin timp înainte de a împlini 58 de ani, chirurgii au înlocuit proprii rinichi ai lui Miller cu un rinichi de porc plus timusul animalului, o glandă care antrenează celulele imunitare.
În prima lună, rinichiul a funcționat fără semne de probleme. Dar, la scurt timp după aceea, medicii au măsurat o ușoară scădere a cantității de urină produsă.
O biopsie a confirmat un semn subtil că începea respingerea - dându-le medicilor posibilitatea de a spune dacă poate fi tratată. Cu siguranță, performanța rinichiului și-a revenit cu o schimbare a medicamentelor imunosupresoare standard pe care pacienții le folosesc astăzi.
„Învățăm că acest lucru este de fapt realizabil", a declarat imunologul de transplant de la NYU, Massimo Mangiola.
Cercetătorii au bifat și alte întrebări ale FDA, inclusiv faptul că nu au observat nicio diferență în modul în care rinichiul de porc a reacționat la hormonii umani, a excretat antibiotice sau a experimentat efecte secundare legate de medicamente.
„Arată frumos, este exact așa cum arată rinichii normali", a declarat miercuri Dr. Jeffrey Stern după ce a îndepărtat rinichiul de porc la 61 de zile pentru o examinare mai atentă.
Experimentele efectuate pe persoane decedate nu pot prezice că organele vor funcționa la fel și în cazul celor vii, a avertizat Karen Maschke, cercetător la Centrul Hastings, care ajută la elaborarea de recomandări etice și politice pentru testele clinice de xenotransplant.