Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Praf de stele, creat pentru prima dată în lume de cercetătorii români. La ce va fi folosit

Your browser doesn't support HTML5 video.

O echipă de cercetători de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași creează praf de stele. Efortul depus de oamenii de știință a fost recunoscut la nivel mondial, odată cu publicarea rezultatelor într-o prestigioasă revistă de astro-fizică.

"Avem aici incinta, în interiorul incintei este un ansamblu de electrozi pe care punem substraturile, după care scoatem tot gazul din incinta, încălzim incinta pentru a curăţa, după care introducem gaz, heliu şi butan şi dăm drumul la tensiune", explică o cercetătoare de la de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

După şase ore, pe lamelele introduse în aparat se observă depunerile de praf de stele artificial. Echipa de cercetători din Iaşi a descoperit particulele întâmplător, în urmă cu cinci ani. Atunci, specialiştii începuseră să studieze complexitatea chimică a mediului interstelar.

Ionuţ Topală, coordonatorul studiului: "Încet-încet am observat prezenţa unui produs secundar în echipamentele noastre, un praf negru care nu era obiectivul nostru de studiu la acea vreme şi am realizat destul de repede că avem un produs care arata chimic la fel ca semnalele recepţionate din spaţiu. Produsul nostru prezintă semnături chimice similare cu cel puţin patru zone de interes din spaţiu, în speţă patru galaxii."

Zeci de mostre din diferiţi ani sunt păstrate acum în laborator. "Aici avem o probă din 2018. Acest praf este analizat și analizele sunt comparate cu datele spațiale."

Citește și
sunete antarctica
Cercetători din Antarctica au înregistrat sunete „stranii” din spațiu

Pulberea este considerată unică în lume deoarece s-a depus pe lamele în condiţii de temperatură şi presiune obişnuite. În alte laboratoare în care a fost obţinută s-au folosit fie temperaturi foarte înalte, fie presiuni foarte scăzute.

Praful stelar produs în laboratorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi ar putea fi folosit pentru următoarele misiuni spaţiale care au ca scop studierea prafului interplanetar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult