Ploile torențiale au provocat o falie uriaşă în Noua Zeelandă. Ce au descoperit geologii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Şi nu e singura caracteristică prin care se remarcă. Geologii sunt entuziasmaţi, deoarece a expus sedimente vulcanice vechi de 60.000 de ani!
Un fermier din Noua Zeelandă a descoperit pe pajiştea sa uriaşa fisură, poreclită deja "Marele Canion din Rotorua", după numele regiunii. Crăpătura a apărut de-a lungul unei falii şi dezvăluie trecutul vulcanic al zonei.
Bradley Scott, geolog: "E spectaculoasă, e mult mai mare decât cele pe care le văd în mod obişnuit. Pe fundul gropii se văd sedimente vulcanice de acum 60.000 de ani."
De-a lungul pereţilor se observă straturi de sedimente de 10-12 metri grosime, despre care geologii spun că au fost depuse de apele lacurilor vulcanice. Straturile de culoare închisă sunt formate din cenuşa rezultată în urma erupţiilor vulcanice.
Sam Kelway, corespondnet TVNZ: "Deşi terenul se surpă des în această zonă, amploarea acestei fisuri i-a entuziasmat pe oamenii de ştiinţă. Are aproximativ 200 de metri lungime, 20 de metri lăţime şi 20 de metri adâncime, echivalentul a patru bazine olimpice."
Cel mai probabil, spun specialiştii, totul a pornit de la o fisură subterană de mici dimensiuni, care s-a mărit pe măsură ce apă de ploaie s-a infiltrat în sol. Iar ploile recente au accelerat prăbuşirea stratului care mai rămăsese la suprafaţă.
Bradley Scott, geolog: "E un proces de eroziune care are loc de mult timp, din punct de vedere geologic. Are legătură cu ploile abundente. Nu e un proces nou, începuse de mult timp şi ne putem aştepta să se mai întâmple în viitor."
Fermă cu pricina nu este afectată, dar prăpastia apărută peste noapte va fi împrejumuită pentru ca animalele să nu cadă în ea.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!